Sindikat optužuje tajnika Ministarstva pomorstva za nelegalne otkaze

Sindikat optužuje tajnika Ministarstva pomorstva za nelegalne otkaze

Kockica_Sever

Ukoliko se kampanja otkaza namještenicima nastavi, službenički sindikat najavljuje poduzimanje sindikalnih akcija i pravnih koraka

novilist_logoZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika traži da se ponište nezakoniti otkazi namještenicima u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza te poništi ugovor kojeg je to ministarstvo potpisalo s privatnom tvrtkom “Parting”. Sindikat je, s konferencije za novinare održane u srijedu na platou ispred “Kockice” u kojoj je smješteno Ministarstvo pomorstva, prometa i veza zatražio i razrješenje Marka Šarića, tajnika Ministarstva. “Zahtijevamo i uspostavu socijalnog dijaloga sa sindikatima državnih službi kako bi se pit anje pomoćno-tehničkih poslova, koje za potrebe državnih tijela obavljaju namještenici, riješilo sukladno propisima”, poručio je Ivica Ihas, predsjednik službeničkog sindikata. Ukoliko se kampanja otkaza namještenicima nastavi, službenički sindikat najavljuje poduzimanje sindikalnih akcija i pravnih koraka. Namještenike, ali i službenike u državnim službama koji bi u skorijoj budućnosti također mogli postati viškom pozvat će da na predstojećim izborima kao građani sankcioniraju nelegalne otkaze koje im priprema aktualna politička vlast. “Njima bi ‘izdašna’ božićnica koja će im biti isplaćena mogla biti i sva otpremnina koju će dobiti od države”, naglasio je Ihas. Svoje ogorčenje načinom na koji ih se otpušta iz službe, u ime 33 radnika u službi održavanja, čišćenja i ugostiteljstva, iznijela je Stana Barkučić, radnica koja nakon 29 godina rada ostaje bez posla. Njena, ali i ogorčenost ostalih radnika, usmjerena je na tajnika Ministarstva, koji ih je kako tvrde na prevaru htio otpustiti.
G. GALIĆ

Ministarstvo pomorstva tvrdi da ne dijeli otkaze

Ministarstvo pomorstva jučer je u priopćenju nazvalo lažnima tvrdnje sindikata o dijeljenju otkaza radnicima na poslovima održavanja i vođenja restorana. Ministarstvo je, navodi se, izradilo najpovoljniji program zbrinjavanja za 33 djelatnika koji su mogli birati žele li za istu plaću i uz iste uvjete raditi kod novog poslodavca – tvrtki “Parting” – ili ostvariti pravo na otpremninu. Ta je tvrtka, kako se objašnjava, na javnom natječaju izabrana za najboljeg ponuđača jer se obvezala preuzeti zaposlenike na održavanju uz prijenos stečenih prava. Time im se jamči zadržavanje posla na pet godina i plaća koja ne može biti niža od one zajamčene Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike. Na koncu je samo šest radnika pristalo prijeći u tvrtku “Parting”. M. K.

SLOBODNA DALMACIJA

SD_Kockica