Sindikat: Pa neće valjda 60-godišnji policajac trčati za lopovom

REZOVI BOLE
Sindikat: Pa neće valjda 60-godišnji policajac trčati za lopovom

policija_sd190512

Najave iz Vlade da će već krajem ovoga mjeseca početi kolektivno pregovaranje za državnu upravu kojim će se pokušati provesti smanjivanje razine raznih dodataka na plaću, predsjednici pojedinih sindikata, čini se, neće podržati.
Spomenka Avberšek, šefica Samostalnog sindikata zdravstva, ogorčena je što se kod bilo kakvog sindikalnog pregovaranja za mišljenje pitaju čelnici sindikalnih središnjica.

“Sol na ranu”

– Ne mogu si čelnici sindikalnih središnjica uzimati prava koja nemaju. Pregovore za javne službe radi Vlada i javne službe, a ne čelnici središnjica. Oni ovakvim izjavama samo stavljaju sol na ranu članovima našeg sindikata i građanima a da se nas ništa nije pitalo ili tražilo – rekla je Avberšek.

SD_logo240Nešto smirenijim tonom je nastavila kako Vlada, kao njihov glavni poslodavac, i pregovarač samo rade svoj posao i mogu medijima govoriti što god žele, ali sve dok predstavnici Vlade i sindikata ne sjednu za stol i ne počnu pregovore, ne želi komentirati ni najavljeno smanjenje ili ukidanje regresa za godišnji odmor, božićnica i drugih prava reguliranih Kolektivnim ugovorom.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, smatra da Vlada, kao i do sada, na vrlo bahat način najavljuje rezanja, ali da će konačnu riječ ipak, uvjeren je, imati sindikat. Osvrnuo se i na najavu da Vlada planira ići u rezanje beneficiranog radnog staža, povlasticu za koju se izdvaja 600 milijuna kuna godišnje, a koju, osim policajaca i vojnika, imaju i carinici, pomorci, balerine…

– Ne može se dogoditi da se policajcima “skine” beneficirani radni staž. Policajci rade pod velikim opterećenjem, stresom i beneficirani staž je nešto na što imaju pravo. Pa neće se valjda dogoditi da 60-godišnji policajac trči za lopovom… – rekao nam je Jagić te zaključio kako je “očito da u Vladi sjede nesposobni ljudi koji na krivi način koriste svaku mogućnost da smanje prava“.

Premda Kolektivni ugovor za djelatnike u policiji istječe 1. srpnja ove godine, Jagić je već sada spreman za taj sastanak i pregovaranje, ako ih se, kako kaže, Vlada udostoji pozvati kao socijalne partnere.

Ne bojimo se

– Ne bojimo se sastanka i pregovaranja – rekao je Jagić te podsjetio kako sindikati uvijek imaju načina kako upozoriti Vladu, a jedan od oblika upozorenja je i veliki prosvjed, kakav je SPH već znao održati.

Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, upozorio je, pak, da svako smanjenje za sobom nosi konzekvencije.

– Ako ministar financija Slavko Linić govori o dobrom punjenju proračuna, ako potpredsjednik Vlade Branko Grčić kaže da se neće dirati u materijalna prava, kako se može dogoditi da nam Vlada kaže da će se ipak ići u rezanje? – pita se Pleša.

Za njega je najava smanjenja i rezanja prava vrlo konfuzna situacija koja “jednostavno vapi za socijalnim dijalogom“.

– Spremi smo pregovarati, no vidjet ćemo što će Vlada ponuditi – zaključio je na kraju Pleša. Inače, premijer Zoran Milanović je na sjednici Vlade u četvrtak najavio početak socijalnog dijaloga i pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi i javnih poduzeća.

– Europa je i dalje u gospodarskoj i financijskoj krizi i svi moramo mijenjati navike i prilagođavati se novoj situaciji. Hrvatska ima visoku javnu potrošnju i da ne bismo završili kao neke druge zemlje u problemima koji bi bili neupravljivi, morat ćemo redefinirati neka prava i obveze. Na taj bismo način stabilizirali državne financije, ali i pomogli stvaranju radnih mjesta u privatnom sektoru – naglasio je Milanović.

On je kazao kako Vlada želi da svaki radnik ima visoku plaću, regres, božićnicu, uskrsnicu i ostale dodatke, dodajući kako je, međutim, pitanje što je sada od toga moguće ostvariti i što hrvatsko društvo i gospodarstvo mogu platiti.

– Svatko bi rado bio jako popularan i svima dao sve, a naročito onima za koje procjenjuje da će glasati za njega, no mi nismo takvi i ne podupiremo takve specijalne interese. Ova Vlada pritom prvenstveno misli na javni interes i nema favorite, ljubimce ili posebne skupine kojima se obraća – istaknuo je premijer.
SNJEŽANA DUKIĆ/FRENKI LAUŠIĆ