SINDIKAT POČEO S ISPLATOM DNEVNICE ŠTRAJKAŠIMA

SINDIKAT POČEO S ISPLATOM DNEVNICE ŠTRAJKAŠIMA

Isplata

(SDLSN, 15. veljače) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske započeo je danas s isplatom dnevnice državnim službenicima i namještenicima kojima umanjena plaća za vrijeme provedeno u štrajku.

Prve naknade dnevnice otišle su u sindikalnu podružnicu ispostave ureda državne uprave u Pakracu za 11 članova i jednog nečlana Sindikata.

Naknade dnevnice isplatit će se svim sudionicima štrajka koji Sindikatu putem sindikalnih povjerenika dostave potrebnu dokumentaciju, odnosno potpišu punomoć kojom Sindikat ovlašćuju da isplatu dnevnice zatraži od poslodavca u postupku mirenja, odnosno sudskom postupku.

Naime, Vlada RH je kao poslodavac počinila više povreda zakona i kolektivnog ugovora za vrijeme štrajka, od propisivanja poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka po isteku zakonskog roka za njihovo propisivanje, uskrate cijele dnevnice premda su i štrajkaši obavljali dio poslova i drugih nepravilnosti, zbog čega će za svakog štrajkaša biti pokrenut sudski postupak.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je usprkos zabrani prijeboja i nepostojanja suglasnosti službenika štrajkačima uskratilo dnevnicu za štrajk iz prosinca 2005. na plaći za siječanj 2006. godinu. Gdje je kraj nezakonitostima u radu državnih tijela? Hoće li tome netko stati na kraj ili je Vlada odlučna da se sa štrajkačima obračuna pod svaku cijenu?
Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je usprkos zabrani prijeboja i nepostojanja suglasnosti službenika štrajkačima uskratilo dnevnicu za štrajk iz prosinca 2005. na plaći za siječanj 2006. godinu. Gdje je kraj nezakonitostima u radu državnih tijela? Hoće li tome netko stati na kraj ili je Vlada odlučna da se sa štrajkačima obračuna pod svaku cijenu?

Novo kršenje zaposleničkih prava dogodilo se u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, koje je štrajkašima iz Lučke kapetanije u Rijeci i Uprave za prognanike u Zagrebu dnevnicu za vrijeme provedeno u štrajku 28. prosinca 2005., uskratilo na plaći za siječanj 2006. godine.

Budući da od njih nije zatražena suglasnost, time je prekršena odredba članka 87. Zakona o radu kojom se propisuje zabrana prijeboja, odnosno nemogućnost poslodavca da bez suglasnosti zaposlenika svoje potraživanje prema njemu naplati uskratom dijela plaće, za što je, kao teži prekršaj poslodavca, predviđena novčana kazna od 31.000 do 60.000 kuna.

Međutim, ovo je najbolji dokaz kako država kao poslodavac ne preže od kršenja zaposleničkih prava, čak i kad su od strane Sindikata upozoreni na to, a možda baš i zato da pokaže kako sila Boga ne moli, a kamoli zakone i kolektivni ugovor.

Dnevnice_Otvoreni150206

SINDIKAT DRŽAVNIH SLUŽBENIKA POČEO ISPLAĆIVATI DNEVNICE ŠTRAJKAŠIMA

hina_logo

ZAGREB, 15. veljače 2006. (Hina) –  Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika počeo je danas isplaćivati dnevnice državnim službenicima i namještenicima kojima je  smanjena plaća za vrijeme provedeno u štrajku održanom 28. prosinca.
Prve naknade dnevnice otišle su u sindikalnu podružnicu ispostave Ureda državne uprave u Pakracu za 11 članova i jednog nečlana sindikata, kaže se u priopćenju sindikata.

Punisher_hr1Naknade dnevnice isplatit će se svim sudionicima štrajka koji sindikatu putem povjerenika dostave potrebnu dokumentaciju, odnosno potpišu punomoć kojom sindikat ovlašćuju da isplatu dnevnice zatraži od poslodavca u postupku mirenja, odnosno sudskom postupku.  

Vlada je kao poslodavac počinila više povreda zakona i kolektivnog ugovora za vrijeme štrajka, od propisivanja poslova koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka po isteku zakonskog roka za njihovo propisivanje, uskrate cijele dnevnice premda su i štrajkaši obavljali dio poslova i drugo, zbog čega će za svakog štrajkaša biti pokrenut sudski postupak, kaže se u priopćenju.
Primjerice, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka je štrajkašima iz Lučke kapetanije u Rijeci i Uprave za prognanike u Zagrebu dnevnicu za vrijeme provedeno u štrajku uskratilo na plaći za siječanj.
Budući da od zaposlenih njih nije zatražena suglasnost, time je prekršena odredba Zakona o radu kojom se propisuje zabrana prijeboja, odnosno nemogućnost poslodavca da bez suglasnosti zaposlenika svoje potraživanje prema njemu naplati uskratom dijela plaće, za što je predviđena novčana kazna od 31.000 do 60.000 kuna, napominje se u priopćenju. (Hina) pp/xmd ymd

Dnevnice_HRTweb150206