SINDIKAT PORUČIO PREDSJEDNIKU MESIĆU DA ODUSTANE OD POSJETA HRVATSKOM VOJNOM UČILIŠTU ZA VRIJEME ŠTRAJKA

SINDIKAT PORUČIO PREDSJEDNIKU MESIĆU DA ODUSTANE OD POSJETA HRVATSKOM VOJNOM UČILIŠTU ZA VRIJEME ŠTRAJKA

HVU_znak(SDLSN, 27. veljače) Uoči posjeta Predsjednika Republike Stjepana Mesića Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” na Črnomercu, planiranog za utorak, 28. veljače, Sindikat poručuje predsjedniku Mesiću da odgodi svoj posjet i omogući službenicima i namješetnicima – pripadnicima Oružanih snaga RH, da  se priključe štrajku sindikata državnih službi.

Njegovim posjetom bi to bilo otežano, budući da je protokolom planiran svečani domjenak u krugu učilišta, pri čemu se računa na pojačani rad kuhinje i poslužnog osoblja – državnih namještenika.

Ukoliko baš nikako ne može odustati od dogovorenog posjeta Učilištu, Sindikat moli predsjednika da sa sobom ponese sendvič, a umjesto domjenka porazgovara s državnim službenicima i namještenicima o zbrinjavanju njih 4.000 kojima prijeti otkaz državne službe u sklopu preustroja OSRH ili izdvajanju Službe za gospodarenje nekretninama i njezinom pretvaranju u trgovačko društvo s čitavih 20.000 osnivačkog uloga i 200-300 zaposlenih manje u startu rada novog privatizacijskog čeda u državnoj upravi.

Sindikat umjesto domjenka predsjedniku Mesiću preporučuje sendvič i razgovor s državnim službenicima i namještenicima o njihovim problemima u MORH-u. Možda se zainteresira i za njihove probleme?
Sindikat umjesto domjenka predsjedniku Mesiću preporučuje sendvič i razgovor s državnim službenicima i namještenicima o njihovim problemima u MORH-u. Možda se zainteresira i za njihove probleme?

Ovom diskusijom Predsjednik bi mogao dati svoj obol razbijanju predrasuda o poželjnosti rada u državnoj službi, koje su utemeljene na pogrešnoj predodžbi o trajnosti službe i velikoj plaći s obzirom na nikakav posao koji treba obaviti.

Razuvjeriti u to moglo bi ga pet kuharica koje dnevno trebaju pripremiti preko 1000 obroka ili pet čistačica zaduženih za čišćenje površine od cca 17.000 kvadrata.

O sigurnosti pak na radnom mjestu mogao bi prozboriti koju vodoinstalater koji je prije mjesec dana primljen u bolnicu zbog akutne intoksikacije uslijed izloženosti otrovnim plinovima dok je odštopavao odvod WC-a u susjedstvu laboratorija u kojem izgleda imaju navadu izlijevanja otrovnih tvari u kanalizaciju, a nakon više od mjesec dana na bolovanju njegov zapovjednik ne želi mu potpisati izvješće o povredi na radu, pa umjesto 2.600 prima samo 70% svoje velike plaće.

No zaštita na radu nikako da dođe na dnevni red u OSRH i MORH, budući da se Zakon o zaštiti na radu ne primjenjuje na redarstvene i oružane snage i kućne pomoćnice, a za nedonošenje posebnih pravila zaštite na radu od strane ministra obrane nema nikakve sankcije.

Valjda ljudi čekaju da se riješe nepotrebnih službenika i namještenika, pa će one koji ostanu lakše zaštititi od povreda na radu.

Tako Vam je to u državnoj službi gospodine Predsjedniče, i to ne samo u MORH-u.

Sindikat smatra da bi predsjednik Mesić trebao imati razumijevanja za sindikalne zahtjeve za većim plaćama državnih službenika i namještenika jer je on čak i prije ministra Šukera pronašao način kako da u Uredu Predsjednika poveća plaće „svojih“ državnih službenika i namještenika.

Kvaka je jedino u tomu da osim Predsjednika Republike i ministra financija u državnoj upravi nema dovoljno jakih dužnosnika koji bi progurali veće plaće za „svoje“ službenike, pa to umjesto njih moraju činiti sindikati državnih službi.

Znamo da su trenutno u fokusu interesa nekretnine MORH-a, ali se ipak nadamo da će se predsjednik Mesić zainteresirati i za ljude, jer su oni ti koji pustim zidinama daju smisao. Valjda.

Pročitajte još…

SINDIKAT POZIVA MESIĆA DA ODUSTANE OD POSJETA HRVATSKOM VOJNOM UČILIŠTU ZA VRIJEME ŠTRAJKA

hina_logo

ZAGREB, 27. veljače 2006. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika pozvao je danas predsjednika Republike Stjepana Mesića da odustane od sutrašnjeg posjeta Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski”, kako bi se službenici i namještenici pripadnici Oružanih snaga (OSRH) mogli priključiti štrajku sindikata državnih službi.
Mesićevim posjetom to bi bilo otežano, jer je, kako ističu sindikati, protokolom planiran svečani domjenak u krugu učilišta, pri čemu se računa na pojačani rad kuhinje i poslužnog osoblja – državnih namještenika.
Ako baš nikako ne može odustati od dogovorenog posjeta Učilištu, sindikat moli predsjednika da sa sobom ponese sendvič, a umjesto domjenka porazgovara sa službenicima i namještenicima o zbrinjavanju njih 4.000 kojima prijeti otkaz u sklopu preustroja OSRH ili izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama.
Sindikat smatra da bi Mesić trebao imati razumijevanja za sindikalne zahtjeve za većim plaćama državnih službenika i namještenika, jer je on čak i prije ministra financija Ivana Šukera pronašao način kako da poveća plaće zaposlenih u Uredu Predsjednika.
Sindikat državnih službenika i namještenika ocjenjuje da osim Predsjednika Republike i ministra financija u državnoj upravi nema dovoljno jakih dužnosnika koji bi progurali veće plaće za “svoje” službenike, pa to umjesto njih moraju činiti sindikati državnih službi. (Hina) pp/xkt ymd

Jutarnji_b3-logo-novi

“Neka Mesić sutra ponese sendvič”

Sindikat državnih službenika zamolio je danas predsjednika Mesića da odgodi sutrašnji posjet Hrvatskom vojnom učilištu te omogući zaposlenima da se priključe štrajku. – Ako baš nikako ne može odustati od dogovorenog posjeta, molimo ga da sa sobom ponese sendvič, a umjesto domjenka porazgovara s državnim službenicima i namještenicima – predložili su sindikalci. Iz Ureda predsjednika poručili su da neće odgađati dogovoreni posjet, međutim i da predsjednik neće ometati štrajkaše.