SINDIKAT: PREDNOST PRI KUPNJI DIONICA INE DATI DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

SINDIKAT: PREDNOST PRI KUPNJI DIONICA INE DATI DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA

HRT_logo18. siječnja – Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražit će od Vlade da prednost u kupnji najmanje 15 posto dionica INE u dugoj fazi privatizacije u svibnju, na koje prema zakonu imaju pravo hrvatski građani, pripadne, osim radnicima INE i državnim službenicima i namještenicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ti zaposlenici nisu mogli sudjelovati u privatizaciji jer se institucije u kojima rade ne mogu privatizirati, pa bi im država trebala omogućiti da pod povoljnijim uvjetima kupe dionice i ostalih državnih poduzeća prilikom njihove privatizacije, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Smatra da bi se postotak dionica INE, na koje bi pravo prvenstva pri kupnji dobili građani, trebao povećati na 25 posto, kako bi se omogućilo da što više dionica ostane u rukama hrvatskih građana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPredsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas procjenjuje da bi za kupovinu dionica INE bilo zainteresirano 120 od ukupno 240 tisuća državnih službenika i namještenika. Ističe kako Vlada mora omogućiti takvu kupnju jer se država dosad odnosila maćehinski prema državnim službenicima i namještenicima.
Predstavnik Sindikata INE, Božo Mikuš te predsjednik Udruge malih dioničara Dubravko Šurina ocjenjuju inicijativu dobrom jer bi tako bivši i sadašnji radnici INE, zajedno s ostalim zainteresiranim građanima, kupnjom dionica došli do snažnoga kontrolnog paketa dionica. Predsjednik Sindikata zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje Marijan Prišlin iznio je zamisao da bi Vlada dionicama INE mogla vratiti dio duga umirovljenicima. (H/zi)