Sindikat prosvjeduje zbog sporosti u provedbi nadzora javnog nadmetanja u Ministarstvu pomorstva

Sindikat prosvjeduje zbog sporosti u provedbi nadzora javnog nadmetanja u Ministarstvu pomorstva

Jesu li državna tijela namjerno spora u provedbi nadzora javne nabave u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza?
Jesu li državna tijela namjerno spora u provedbi nadzora javne nabave u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza?

(SDLSN, 4. studenoga) Iako je dopis Sindikata kojim se od Uprave za nabavu Ministarstva financija traži provedba nadzora postupka nabave, tj. javnog nadmetanja u Ministarstvu pomorstva, temeljem kojeg su privatizirani poslovi održavanja, čišćenja i restorana društvene prehrane, urudžbiran u Ministartvu 21. listopada odgovorni u Upravi do danas nisu učinili mnogo toga. U međuvremenu su, kako smo saznali od službenika koji rješava ovaj predmet, uputili dopis Ministarstvu pomorstva u kojem traže očitovanje i sada, zadovoljni obavljenim poslom, sjede i čekaju što će se dogoditi. Istovremeno u Ministarstvu pomorstva svakodnevno sjede i čekaju rezultate ovog nadzora i čistačice koje su ostale bez posla, ali to očito nije dovoljan razlog da odgovorni u Ministarstvu financija poduzmu i nešto više od dopisivanja s mogućim prekršiteljima odredbi Zakona o javnoj nabavi.

Da stvar bude još gora Uprava za nabavu koja ima ustrojen Odsjek za nadzor nabave trebala bi nadzirati pravilnost primjene propisa u postupku nabave. Kako se to uspješno radi najbolje ilustrira činjenica da nitko iz Odsjeka nije pročitao oglas o Javnom nadmetanju kojim se pozivaju ponuditelji za obavljanje usluga održavanja, čišćenja i pripreme toplih obroka da dostave svoje ponude. Naime, tekst oglasa je sastavljen suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, pa je nadmetanje već i stoga trebalo poništiti i to po službenoj dužnosti.

Otpuštene čistačice vjeruju u pravnu državu - imaju li razloga za to?
Otpuštene čistačice vjeruju u pravnu državu – imaju li razloga za to?

U njemu se navodi da  je “Kriterij za odabir je ekonomski najpovoljnija ponuda: a) na temelju cijene i b) na temelju dodatnih kriterija za odabir i to: iskustvo na do sada obavljenim istovrsnim poslovima na sličnim objektima (referentna lista) i stručna osposobljenost uposlenika za ponuđene radove (kadrovska sposobnost) i broj stalnih uposlenika“, premda je u glavi “Kriteriji odabira najpovoljnije ponude“, odredbi članka 46. stavka 4. Zakona o javnoj nabavi izrijekom navedeno da uvjeti za sposobnost ponuditelja ne mogu biti kriteriji odabira.

Nažalost, ni drugi dokazi koje je Sindikat dostavio Ministarstvu ne idu u prilog ležernom pristupu u provedbi nadzora. Sindikat je ogorčen činjenicom da je jedina reakcija na više nego vjerodostojne dokaze o postojanju niza nepravilnosti u javnom nadmetanju tijela koje je nadležno provesti nadzor grijanje stolice i čekanje hoće li iz ministarstva udaljenog 1000 metara zračne linije jednoga dana dostaviti traženu dokumentaciju.

Stoga pozivamo sva tijela kojima je također dostavljena dokumentacija o uočenim nepravilnostima u provedbi javnog nadmetanja u Ministarstvu pomorstva, poput premijera Račana, Ureda za unutarnji nadzor Vlade, USKOK-a, Državne revizije i drugih, da pomognu Ministarstvu financija kako bi napokon proveli nadzor ili da svi zajedno pričekamo prve visibabe. Sindikat sa svoje strane nudi pomoć pri prijevozu traženih dokumenata od Ministarstva pomorstva do Ministarstva financija.

Pročitajte što smo im pisali pod opširnije i ocijenite sami treba li sjediti i čekati ili možda otići u nadzor…

Nabava1

Nabava2

Nabava3

Nabava4

Nabava5