Sindikat protiv osnivanja SPAS-a u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Sindikat protiv osnivanja SPAS-a u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje

hina_print_logoZAGREB, 28. svibnja 2008. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem se priopćenju usprotivio donošenju Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) kojom se predlaže osnivanje Specijalističke postrojbe za akcije spašavanje (SPAS) i zapošljavanje 149 novih djelatnika.

SPAS bi trebao djelovati u raznim vrstama intervencija zaštite i spašavanja kao što su gašenje požara, spašavanje ljudi i imovine, djelovanje nakon potresa, prije i nakon poplava, nesreće s opasnim tvarima i sl.

No, upozorava sindikat, angažiranje SPAS-a moglo bi uzrokovati više štete nego koristi, posebice kada su u pitanju linije zapovijedanja što si Hrvatska, nakon katastrofe na Kornatima, ne može dopustiti.

vatraNa terenu se uz dvije postojeće linije zapovijedanja, one zapovjednika JVP-a i županijskog vatrogasnog zapovjednika, uvodi i zapovjedna linija SPAS-a, a praksa je pokazala da postoje poteškoće i u koordinaciji dviju linija zapovijedanja, pa bi uvođenje i treće moglo dovesti do kakofonije i tragičnih posljedica po ljude i imovinu.

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika smatra da SPAS nema opravdanja jer preuzima ovlasti i poslove javnih vatrogasnih postrojbi i Gorske službe spašavanja, a istodobno je nedovoljno ekipiran za obavljanje bilo kakvih ozbiljnih zadaća.

Osim toga, formiranje SPAS-a stajalo bi oko 23 milijuna kuna samo za plaće, dok bi u minimalno tehničko opremanje trebalo uložiti još barem 50 milijuna kuna.

Za sindikat je posebno bolno što je DUZS u procesu preustroja otpustio oko 180 djelatnika centara 112, a sada namjerava zaposliti 149 djelatnika na poslovima koje već obavljaju JVP, Hrvatska vatrogasna zajednica i Državna interventna postrojba.

Sindikat podsjeća na veliko nezadovoljstvo djelatnika DUZS-a uvjetima rada te od Vlade traži žurno rješavanje pitanja minimalnih koeficijenata i dodataka za posebne uvjete rada profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama, redefiniranje optimalnog broja zaposlenih u DUZS-u, posebice u centrima 112, te ustrojavanje DUZS-a kao tijela koje će djelovati u sklopu misije i ciljeva zbog kojih postoji.

Ako se prijedlog Uredbe o unutarnjem ustrojstvu DUZS-a ne povuče iz procedure dok se ne riješe ta pitanja, Odbor profesionalnih vatrogasaca spreman je organizirati prosvjede kako bi javnost upoznao s problemima profesionalnih vatrogasaca uoči protupožarne sezone, kaže se u priopćenju.