Sindikat proziva Linića za ratnu retoriku

linic_nl220513

ZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika priopćio je danas kako je ministar financija Slavko Linić u svojoj komunikaciji s Carinskim sindikatom Hrvatske, na najavu štrajka i blokade graničnih prijelaza, reagirao ratnom retorikom, slijedeći primjer premijera Zorana Milanovića.

nl_logo180810“Sada nam je jasno da je ministar Linić zaista opasan čovjek, a bojimo se da u ovoj vlasti slično razmišlja i njezin predsjednik”, kaže se u priopćenju.

Naime, dodaje se, i Liniću i Milanoviću zajedničko je to da na konzumiranje demokratskih i zakonskih prava građana reagiraju ratnom retorikom, bez obzira radilo se o pravu na štrajk ili pravu na drugačije mišljenje i građane ove zemlje po vlastitim kriterijima svrstavaju u svijet i polusvijet.

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas, gostujući na Hrvatskom radiju, da neće dozvoliti blokadu granice u organizaciji sindikata carinskih službenika, a sindikalcima je poručio da u slučaju blokade mogu računati na njegovu oštru reakciju.

Na pitanje voditeljice emisije “A sada Vlada” je li prijetio čelniku sindikata carinika, potvrdio je kako mu je za sebe rekao da je “opasan čovjek”.

“Da, ja sam opasan, samo je carinik trebao reći da sam ja rekao u ratu sam opasna osoba i to i ponavljam”, rekao je Linić.

Dodao je kako najavu blokade granice i kolona do Beča i Muenchena smatra ratom te da je u tom ratu on “opasan čovjek”.

Linić je također ustvrdio da je upozorio čelnika Carinskog sindikata Hrvatske Rina Štorića da u ratu ne stradaju generali nego ljudi.

“Zato sam ga upozorio”, kaže Linić, “da čuva ljude i da se ne igra s glavama ljudi jer nažalost mnogi će poginuti”.

Poručio je da blokade granice od strane carinskih dužnosnika i službenika neće biti.

“U tom dijelu ću voditi rat. To je jasna poruka. Nitko ne brani pravo na štrajk, ali blokada sustava je nedozvoljiva i ja kao ministar financija je neću dozvoliti”, rekao je Linić.
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika jučer je ustvrdio da je Linić nakon sastanka s predstavnicima Carinskog sindikata Hrvatske, zaprijetio predsjedniku tog sindikata Hrvatske Rinu Štoriću riječima: “Čuvaj me se. Ja sam opasan čovjek”.

Predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske (CSH) Rino Štorić reagirao je danas na izjave ministra financija Slavka Linića u vezi najave blokade granica, istaknuvši da o eventualnom štrajku carinika neće odlučivati ni Vlada niti predsjednik sindikata, već članovi CSH-a.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Vlade i sindikata rekao sam što muči carinsku službu u cjelini, a što CSH – prvenstveno nas zanima gdje ćemo raditi i koje poslove obavljati od 1. srpnja i, naravno, da nam se ne smanjuje plaća, ustvrdio je Štorić u priopćenju.

Tvrdi da je jučer prvi put u životu razgovarao s Linićem te da nisu razgovarali o tome o čemu Linić priča.

“Stojim iza svake svoje riječi izgovorene na skupovima koordinacije sindikata državnih i javnih službi, kao i dopisa koje sam upućivao nadležnim tijelima. O objavi rata nemam saznanja i ne znam o čemu govori ministar”, poručuje Štorić.

Štrajk nije rat već demokratsko i ljudsko pravo radnih ljudi. Oni koji prijete pogibijom za štrajkaše trebaju znati da to ne bi trebalo biti moguće u demokratskoj Hrvatskoj, za koju sam se i osobno borio kao dragovoljac Domovinskog rata, ističe Štorić.