Sindikat: Sanaderu, prevario vas je Begović!

PLAĆE DRŽAVNIH SLUŽBENIKA
Sindikat: Sanaderu, prevario vas je Begović!

Sindikat državnih i lokalnih službenika optužuje predsjednika povjerenstva za izradu prijedloga zakona da je lagao, a on to oštro odbacuje.

adlesic_nabais390

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske poručio je premijeru Ivi Sanaderu da je prevaren kada je u pitanju konačni prijedlog Zakona o plaćama državnih službenika. Prijedlog je usvojen na 60. sjednici Vlade, održanoj 19. prosinca ove godine.

javno_za_printSDLSN ističe kako je Vladin dio Povjerenstva za izradu Zakona, u ocjeni stanja i pitanjima koja se trebaju urediti Zakonom bez srama ustvrdio kako “u mišljenju SIGMA-e, Potpora za poboljšanje u vladanju i upravljanju (Zajednička inicijativa OECD-a i Europske unije) također se ističe važnost profesionalizacije državne uprave i motivacije državnih službenika. U skladu s navedenim mišljenjima i prijedlozima, izrađen je Prijedlog zakona kojim se predlaže: (…) 4. zamjena instituta minulog rada institutom promicanja temeljem ocjene rada i učinkovitosti…”.

Ono zbog čega su posumnjali u takvo obrazloženje prijedloga zakona, činjenica je da Francisco Cardona u publikaciji SIGMA-e navodi rezultate istraživanja Svjetske banke i OECD-a koji govore o poraznim rezultatima plaćanja po učinku. Upravo su zbog toga članovi SDLSN-a odmah poslali pismeni upit predstavnicima SIGMA-e.

Cardona: Duboko sumnjam da je SIGMA sugerirala usvajanje PRP sustava umjesto radnog staža

cardona_francisco– Neću biti u uredu do 7. siječnja i odavde nemam pristupa komentarima koje smo uputili u svezi s nacrtom zakona o plaćama. U svakom slučaju, informaciju da je SIGMA preporučila “Performance Related Pay” sustav držim u najmanju ruku vrlo, vrlo čudnom. Naš uobičajeni stav je protivan takvom sustavu ili, u najmanju ruku, da se njegova primjena provede vrlo obazrivo (u ograničenom postotku, dobro kontrolirano i utemeljeno na odgovarajućem i pouzdanom sustavu nagrađivanja učinka), Stoga ne znam od kuda je takva informacija uopće mogla doći – odgovorio im je Julio Nabais.

I Francisco Cardona je rekao kako je trenutno na odmoru, ali će pronaći “što prije je moguće što je SIGMA savjetovala u svezi sa zakonom o plaćama, kao i komentare ostalih kolega iz SIGMA-e,” ali duboko sumnja da je sugerirano usvajanje PRP sustava umjesto radnog staža/iskustva.

– Ne znam što je Julio rekao, ali znam što sam ja rekla. Rekla sam da je radno iskustvo/staž (seniority) u stvari u redu jer plaća po učinku u stvarnosti ne funkcionira budući da menadžeri nisu izučeni provoditi takav sustav nagrađivanja na profesionalan zpds_begovic_sdlsnnačin, ali povećanje mora biti veće od 0,5 posto kako bi se dostigla razina normalne plaće. U svakom slučaju, ne vjerujem da su kolege Paco ili Julio preporučili čisto plaćanje po učinku jer nitko od nas ne smatra da takav sustav uopće može funkcionirati. Bilo kako bilo, rekli smo kako godišnje povećanje čak i za ljude koji ništa ne rade također nije dobra ideja – odgovorila je Anke Freibert.

Begović: Neistina je da se itko pozivao na SIGMA-u

Kao glavnog krivca za laž o potpori SIGMA-e Zakonu o plaćama državnih službenika, sindikati su prepoznali Vitomira Begovića, predstojnika Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo. On s druge strane, tvrdi kako se SDLSN optužuje pogrešnog čovjeka.

– Neistina je da se itko pozivao na SIGMA-u, barem s moje strane. Te konstrukcije su nepotrebne. Nisam adresa na koju se Kuhar poziva, mora naći drugu adresu za svoje konstrukcije – odgovara Begović.

Dodaje kako je on predsjedao Povjerenstvom za izradu zakona u dva susreta, te da je tekst zakona ostao isti nakon njegova preuzimanja predsjedništva. Na kraju ističe kako se tim zakon neće nikome smanjiti plaća.

Pročitajte još…