SINDIKAT SAVJETUJE VLADU KAKO UŠTEDJETI: Integrirajte web stranice ministarstava i državnih tijela!

SINDIKAT SAVJETUJE VLADU KAKO UŠTEDJETI:
Integrirajte web stranice ministarstava i državnih tijela!

Integriranje internet stranica državnih tijela u jedinstveni informacijski sustav pojeftinilo bi troškove njihove izrade i održavanja, internetski informacijski sustav učinilo vizualno prepoznatljivijim i preglednijim i istovremeno spriječilo moguće zlouporabe u vidu provizija jer bi se javna nabava provodila na razini Vlade, a ne svakog državnog tijela posebno

ministarstva_web_stranice

Internet stranice državnih tijela nemaju zajednički vizualni identitet, različito su strukturirane i nisu povezane u logičnu informacijsku cjelinu, što zbunjuje njihove korisnike, multiplicira troškove izrade i održavanja i ostavlja dojam šlampavosti i nepovezanosti državnih tijela

(SDLSN, 10. srpnja 2009.) Pozivu premijerke Jadranke Kosor da se u državnim tijelima pronađu dodatne mogućnosti za uštede priključio se i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

sdlsn_www220Prostor za moguće uštede proračunskih sredstava SDLSN nalazi u virtualnom prostoru internetskih stranica Vlade, ministarstava i državnih tijela.
“Prosurfate” li web stranicama Vlade i ministarstava osvjedočit ćete se u šarenilo dizajnerskih rješenja i šarolike strukture njihovih internetskih portala i zapitati se radi li se o ministarstvima iste ili različitih vlada, a na nekima od njih teško ćete zaključiti i o kojoj se državi radi.
Iz stranica na kojima su objavljeni podaci o tome tko ih je izradio razvidno je da njihovoj izradi Vlada nije pristupila kao integriranom sustavu, već je ugovaranje njihove izrade očito prepušteno svakom ministarstvu ponaosob.

Internet stranice njemačke vlade imaju zajednički vizualni identitet u obliku državnog grba i zastave u lijevom gornjem kutu, dok kod nas dominiraju različiti državni elementi u rasponu od pletera, šahovnice i hrvatskog barjaka na vjetru različito razmještenih u prostoru
Internet stranice njemačke vlade imaju zajednički vizualni identitet u obliku državnog grba i zastave u lijevom gornjem kutu, dok kod nas dominiraju različiti državni elementi u rasponu od pletera, šahovnice i hrvatskog barjaka na vjetru različito razmještenih u prostoru

Naravno, angažiranje različitih izvođača nužno je rezultiralo različitim rješenjima, a čak i u slučaju jedne tvrtke koja je dizajnirala web stranice za više od pet ministarstava dominiraju različita vizualna i strukturna rješenja.
Ovime se troškovi informacijskog internetskog servisa koju pruža Vlada i ministarstva multipliciraju, jer sva ova tijela kupuju “novu” web stranicu, kao i novi dizajn te svako od njih plaća poseban paušal za održavanje.
Naravno, ne treba isključiti ni moguće zlouporabe u vidu provizija za izradu stranica koje su zasigurno veće kad se za svako državno tijelo ugovara posebna web stranica.
S pozicije korisnika, bilo da se radi o službenicima državnih tijela, poslovnim korisnicima ili građanima, ovakvo šarenilo u pristupu kreiranju web stranica državnih tijela otežava pristup informacijama.
Troškovi njihovog održavanja i “punjenja” informacijama također su veći jer se radi o različitim i posebnim bazama podataka.
Naši susjedi Slovenci problemu integracije internetskih stranica Vlade i ministarstava doskočili su na način da su njihove stranice integrirane u jedinstveni sustav koji osim na vizualnoj razini razumijeva i jedinstveno strukturirane informacije, a isto tako i korištenje zajedničke baze podataka.
Ovime se izrada web stranica odvija na daleko transparentniji način od desetaka javnih natječaja ili izravnih pogodbi kao kod nas, a korisnik se susreće s prepoznatljivim rješenjima bez obzira na to na web stranici kojeg tijela pokušava pronaći informaciju.
Sindikat stoga Vladi predlaže integraciju web stranica vlade i ministarstava na način koji će ih učiniti vizualno i strukturno prepoznatljivim, omogućiti korištenje zajedničkih baza podataka i onemogućiti multipliciranje troškova njihove izrade, diseminacije informacija i servisiranja.
Istovremeno SDLSN traži i objavu podataka o troškovima izrade i održavanja web stranica državnih tijela te uključivanje Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku u proces integracije internetskog informacijskog sustava Vlade, na način kako je u njega uključen Direktorat za e-upravu Slovenije.

web_slovenija

Sve internet stranice slovenske vlade i ministarstva izrađene su jednoobrazno i prepoznatljivo u suradnji s Direktoratom za e-upravu i tvrtkom Renderspace d.o.o.