SINDIKAT TRAŽI OD MINISTRICE LOVRIN MJERE ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA PRAVOSUDNIH SLUŽBENIKA

SINDIKAT TRAŽI OD MINISTRICE LOVRIN MJERE ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA PRAVOSUDNIH SLUŽBENIKA

Lovrin040406_ministrica220ZAGREB, 17. studenog 2006. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske u današnjem je pismu ministrici pravosuđa Ani Lovrin zatražio hitno poduzimanje mjera za poboljšanje položaja službenika i namještenika u sudovima, državnom odvjetništvu i zatvorskom sustavu.
Preko 12.000 zaposlenika u Vašem resoru nezadovoljno je svojim materijalnim i socijalnim položajem, prostornim i sigurnosnim uvjetima rada, stupnjem informatizacije, pojavama mobbinga, kao i time što su jedan od razloga prevelikog broja sudskih predmeta u parnicama koje se vode zbog uskraćivanja prava iz Kolektivnog ugovora, poručuje predsjednik sindikata Ivica Ihas ministrici.
Sudski_sluzbenikPlaće najvećeg broja pravosudnih službenika jedva prelaze 3.000 kuna, a i oni s visokom stručnom spremom uglavnom ne dostižu republički prosjek od 4.600 kuna.
U takvim okolnostima zaposlenici u Vašem resoru od Vas traže angažman ne samo na približavanju Europskoj Uniji u pogledu usvajanja pravnih stečevina ili ukidanja pojedinih sudova, već prije svega na rješavanju egzistencijalnih pitanja zaposlenih“.
Dok drugi ministri uspijevaju za svoje službenike izboriti izdvajanje iz jedinstvenog sustava koeficijenata i isplatu stimulacije za natprosječne rezultate rada ministrica Lovrin ponaša se kao da netko drugi treba riješiti materijalne probleme zaposlenih u pravosuđu, stoji u pismu.
Sindikat stoga traži hitan razgovor s ministricom radi dogovora o daljnjim zajedničkim koracima kako bi se standard pravosudnih službenika promijenio na bolje.

Pročitajte još…

HRT171106_pravosudje

HRT_txt171106