SINDIKAT TRAŽI OD VLADE OMOGUĆAVANJE DOKUPA MIROVINE ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

SINDIKAT TRAŽI OD VLADE OMOGUĆAVANJE DOKUPA MIROVINE ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE

(SDLSN, 27. listopada 2005.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, potaknut predstojećim valom otkaza u državnim službama, zatražio je od predsjednika Vlade RH, čelnika državnih tijela u kojima će idućih mjeseci i godina doći do smanjenja broja zaposlenih koji se mjeri u tisućama i Ureda za socijalno partnerstvo da onim djelatnicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu omoguće dokup mirovine.

Riječ je o modelu kojim se, umjesto jednostranog otkaza uz otpremninu, radnicima nudi sporazumni prestanak ugovora o radu uz dokup mirovine. Dokup mirovine, prema modelu Royal osiguranja, dodatna je mirovina koju omogućava poslodavac u iznosu u kojem je mirovina umanjena zbog ranijeg odlaska u mirovinu. Drugim riječima, umirovljenik prima dvije mirovine, za što su stimulirani i poslodavci koji su oslobođeni plaćanja poreza.

Predsjednik Sanader založio se za mogućnost dokupa mirovine u državnim službama. Hoće li ga podržati i članovi Vlade?
Predsjednik Sanader založio se za mogućnost dokupa mirovine u državnim službama. Hoće li ga podržati i članovi Vlade?

Naime, u MORH-u je u tijeku podjela rješenja o stavljanju na raspolaganje za 400-tinjak službenika, a u idućoj i narednim godinama se predviđa daljnje smanjenje njihovog broja, sa sadašnjih 6.800 na 2.000.

Slična je situacija u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u kojoj prestanak državne službe ove godine očekuje 65 službenika, a u naredne dvije godine dodatnih 140 djelatnika.

Dokup mirovine kao izvorni hrvatski proizvod Royal mirovinskog osiguranja, temeljem kojeg su na ekonomski i socijalno prihvatljiva način zbrinuto oko 300 zaposlenika HT-a, 200 zaposlenika INE, 500 zaposlenika Luke Rijeka i dr., na proslavi petanestgodišnjice Royala pohvalio je i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader, rekavši: “Institut dokupa mirovine malo je poznat u Hrvatskoj i treba ga više promovirati, jer država poduzeća koja ga provode pomažu oslobađanjem poreza prilikom uplate za dokup mirovine, a s druge strane svima nama koji ćemo se naći pred nužnim umirovljenjem jamči veću socijalnu sigurnost“, dodavši kako bi “trebalo razmisliti i o tome da se projekt uključi i u kolektivne ugovore, možda i za državne službenike u javnoj administraciji”.

Budući da je u suradnji s Royal osiguranjem u postojeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ugrađena odredba kojom je propisano da se prigodom odlaska u mirovinu, službeniku i namješteniku koji ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, može dokupiti dio mirovine koji bi bio ostvaren da je navršena određena starosna dob i/ili navršen određeni mirovinski staž, ispunjeni su svi potrebni uvjeti za primjenu instututa dokupa mirovine i na zaposlene u državnim službama.

Royal_jumbo

Potencijalni kandidati su i zaposlenici Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a u kojoj je Studijom o preustroju Službe za gospodarenje nekretninama u Ministarstvu obrane, izrađenom od strane Ekonomskog instituta, između 1.000 zaposlenika identificirano 52-je djelatnika s prosječnim radnim stažem od 30 i više godina i u njoj se navodi sljedeće: “To znači da su potencijalni kandidati za prijevremeno umirovljenje,…,No, tek zbog financijske ilustracije može se kazati, da programi dobrovoljnog i prijevremenog umirovljenja, gdje god je to moguće imaju velikog smisla i opravdanja. Kao što je i prethodno isticano, smanjenjem broja zaposlenih, a bez bitnog utjecaja na ostvarenje prihoda, podiže se vrijednost djelatnosti i olakšava njihovo preuzimanje od strane potencijalnih poduzetnika.

Kako svi preduvjeti za nadasve humano, gospodarski i socijalno prihvatljivo zbrinjavanje državnih službenika postoje, a ne nedostaje ni političke volje, Sindikat se nada da će ministri i čelnici državnih tijela prihvatiti poziv premijera Sanadera da promoviraju institut dokupa mirovine.

SINDIKAT TRAŽI OMOGUĆAVANJE DOKUPA MIROVINE ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE

hina_logo

ZAGREB, 27. listopada 2005. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, potaknut predstojećim valom otkaza u državnim službama, zatražio je danas da Vlade omogući dokup mirovine službenicima koji ispunjavaju uvjete za odlazak u starosnu ili prijevremenu mirovinu.
Riječ je o modelu kojim se, umjesto jednostranog otkaza uz otpremninu, radnicima nudi sporazumni prestanak ugovora o radu uz dokup mirovine, kaže se u priopćenju sindikata.
Radi se o dodatnoj mirovini koju omogućava poslodavac u iznosu u kojem je mirovina umanjena zbog ranijeg odlaska u mirovinu, što znači da umirovljenik prima dvije mirovine, za što su stimulirani i poslodavci oslobađanjem od plaćanja poreza.
Sindikat podsjeća da je u MORH-u u tijeku podjela rješenja o stavljanju na raspolaganje za 400-tinjak službenika, a idućih se
godina predviđa daljnje smanjenje njihova broja sa sadašnjih 6.800 na 2.000 zaposlenih. Slično je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u kojoj prestanak službe ove godine očekuje 65, a u iduće dvije godine još 140 djelatnika.
Potencijalni kandidati su i zaposlenici Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a u kojoj je Studijom o preustroju između 1.000 zaposlenika identificirano 52-oje s prosječnim radnim stažem od 30 i više godina.
Dokup mirovine kao izvorni hrvatski proizvod Royal mirovinskog osiguranja, temeljem kojeg je zbrinuto oko 300 zaposlenika HT-a, 200 Ine, 500 Luke Rijeka i dr., nedavno je pohvalio i premijer Ivo Sanader, kaže se u priopćenju. Sindikat ističe da je u suradnji s Royal osiguranjem u postojeći Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike ugrađena odredba o mogućnosti dokupa mirovine.
Stoga se sindikat nada da će ministri i čelnici državnih tijela prihvatiti poziv premijera Sanadera i promovirati institut dokupa mirovine. (Hina) pp/xmd ymd