SINDIKAT TRAŽI PONIŠTENJE OTKAZA NAMJEŠTENICIMA U DRŽAVNOJ UPRAVI

SINDIKAT TRAŽI PONIŠTENJE OTKAZA NAMJEŠTENICIMA U DRŽAVNOJ UPRAVI

HRT_logo15. listopada – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je poništenje otkaza namještenicima u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza. Sindikat je na konferenciji za novinare upozorio da su otkazi zaposlenima na pomoćno-tehničkim poslovima protivni Zakonu o sustavu državne uprave, po kojem takve poslove trebaju obavljati namještenici, a ne privatne tvrtke.

HRT_sviSindikat od Vlade traži poništenje otkaza, podatke tko je i kada mimo zakona donio odluku o otpuštanju namještenika i razloge zašto sindikat o tome nije obaviješten. Ministarstvo pomorstva nedavno je odlučilo izdvojiti iz sustava netemeljne djelatnosti, poput čišćenja i održavanja, te je putem natječaja za obavljanje tih poslova angažiralo privatnu tvrtku Parting, koja je prema ugovoru trebala preuzeti sve radnike na tim poslovima i osigurati im ista prava i plaće kao u državnoj službi.
Ja_hrtNo, većina radnika odbija prijeći u privatnu tvrtku, tako da je 27 od 33 zaposlenih dobilo otkaz jer nisu prihvatili sporazumni raskid radnog odnosa s ministarstvom, rekao je tajnik sindikata Siniša Kuhar. Oni ne žele potpisati sporazumni raskid radnog odnosa jer se boje da će završiti na burzi rada, gdje se zbog niske kvalifikacijske strukture i s prosječno više od 45 godina starosti ne mogu nadati ničem dobrom. Sindikalci kažu da se premještanje namještenika u privatne tvrtke pod nepovoljnijim uvjetima opravdava potrebom smanjenja državne administracije radi ušteda, ali se zapravo radi o prijevari jer će usluge privatnih tvrtki biti 50 posto više. Ministarstvo pomorstva, prometa i veza u današnjem je priopćenju odbacilo sindikalne optužbe da radnicima dijeli otkaze, istaknuvši da su radnici sami mogli birati hoće li za istu plaću i uz iste uvjete raditi kod novog poslodavaca ili ostvariti pravo na otpremninu. (H/zi)

hina_logo

Img00012_final

ZAGREB, 15. listopada (Hina) – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zatražio je danas poništenje otkaza namještenicima u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza. Sindikat je na konferenciji za novinare upozorio da su otkazi zaposlenima na pomoćno-tehničkim poslovima protivni Zakonu o sustavu državne uprave, po kojem Severtakve poslove trebaju obavljati namještenici, a ne privatne tvrtke. Stoga od Vlade traži poništenje otkaza, podatke tko je i kada mimo zakona donio odluku o otpuštanju namještenika i razloge zašto sindikat o tome nije obaviješten. Ministarstvo pomorstva nedavno je odlučilo izdvojiti iz sustava netemeljne djelatnosti, poput čišćenja i održavanja, te je putem natječaja za obavljanje tih poslova angažiralo privatnu tvrtku “Parting”. “Parting” je prema ugovoru trebao preuzeti sve radnike na tim poslovima i osigurati im ista prava i plaće kao u državnoj službi. No, većina radnika odbija prijeći u privatnu tvrtku, tako da je 27 od 33 zaposlenih dobilo otkaz jer nisu prihvatili sporazumni raskid radnog odnosa s ministarstvom, rekao je tajnik sindikata Siniša Kuhar. Oni ne žele potpisati sporazumni raskid radnog odnosa jer se boje da će završiti na burzi rada, gdje se zbog niske kvalifikacijske strukture i s prosječno više od 45 godina starosti ne mogu nadati ničem dobrom. Sindikalci kažu da se premještanje namještenika u privatne tvrtke pod nepovoljnijim uvjetima opravdava potrebom smanjenja državne administracije radi ušteda, ali se zapravo radi o prijevari jer će usluge privatnih tvrtki biti 50 posto više. Ministarstvo pomorstva, prometa i veza u današnjem je priopćenju odbacilo sindikalne optužbe da radnicima dijeli otkaze, istaknuvši da su radnici sami mogli birati hoće li za istu plaću i uz iste uvjete raditi kod novog poslodavaca ili ostvariti pravo na otpremninu. (Hina) mvr md

Čistačka buna u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza

101“Sramota! Mi svi želimo ostati na svojim radnim mjestima, i zaraditi svoju bijednu penziju. MI smo svi ljudi od preko 45 godina, socijalni smo problem, imamo izbjeglica, prognanika koji se nalaze u podstanarstvu s četvero, petero djece. Kako da žive?”, pita se Stana Barukčić, donedavno čistačica u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza koja se, zajedno s još tridesetak namještenika zaposlenih na tehničkom i higijenskom održavanju poslovne zgrade zvane “Kockica”, našla na ulici. Naime, spomenuto je Ministarstvo ukinulo pomoćno-tehnička radna mjesta te za iste poslove angažiralo privatnu tvrtku “Parting”, Img00009_finalu koju su privremeno odlučili zbrinuti namještenike. Međutim, samo je 6 radnika prihvatilo prijeći u tvrtku koja im jamči 5 godina posao, istu plaću i sva prava iz kolektivnog ugovora. Ali samo pod uvjetom da Ministarstvo u međuvremenu ne raskine ugovor sa “Partingom”.
“Riječ je o najobičnijoj prijevari, jer se poslovi, koji su Zakonom o sustavu državne uprave propisani da ih rade namještenici, privatiziraju, odnosno daju na obavljanje privatnim tvrtkama”, tvrdi Siniša Kuhar, tajnik Sindikata državnih službi.
Uz raskidanje ugovora s Partingom, ekipa traži razriješenje tajnika pomorskog ministarstva, Marka Šarića, koji je, kako tvrde sindikati, potpisao i pečatirao da je privatizaciju namješteničkih poslova naredio Državni ured za reviziju.
Međutim, državna revizorica Šima Krasić takve tvrdnje opovrgava i smatra da Ministarstvo treba raskinuti ugovor sa vanjskim agencijama za čišćenje, jer ima dovoljan broj zaposlenih čistačica.
Ministarstvo pomorstva u priopćenju odbacuje, kako kažu, lažne tvrdnje sindikata da oni daju otkaze, jer su radnici sami mogli birati žele li raditi kod novog poslodavca ili ostvariti pravo na otpremninu.