Sindikat traži povratak vatrogastva pod okrilje MUP-a

Sindikat traži povratak vatrogastva pod okrilje MUP-a

ODBOR PROFESIONALNIH VATROGASACA REVOLTIRAN TROMOŠĆU I BIROKRACIJOM DRŽAVNE UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE
U sindikatu ističu da su organizacijski, hijerarhijski, i materijalni problemi u vatrogastvu eskalirali njegovim izdvajanjem iz MUP-a

Pravilnik postoji, ali je zastario - Mladen Magdić i Goran Franković
Pravilnik postoji, ali je zastario – Mladen Magdić i Goran Franković

ZAGREB – Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je jučer osnivanje radne skupine za utvrđivanje novog ustroja vatrogastva, u koji bi bio uključen i predstavnik sindikata. U pismu upućenom premijeru Ivi Sanaderu Odbor profesionalnih vatrogasaca, potaknut stradavanjem vatrogasaca tijekom intervencije na otoku Kornatu, podržava najavljeno osnivanje Ravnateljstva vatrogastva u sastavu MUP-a i podsjeća da su organizacijski, hijerarhijski, financijski i materijalni problemi u hrvatskom vatrogastvu eskalirali njegovim izdvajanjem iz sastava MUP-a. Zato će Odbor vatrogasaca tražiti od Vlade da iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) vrati vatrogastvo natrag u MUP. To nam je rekao čelnik vatrogasnog sindikata Mladen Magdić.

novilist_logoSindikalni zahtjev mogao bi biti realiziran i prije nego što u sindikatu vatrogasaca očekuju. Naime, glasnogovornik Vlade Ratko Maček je našem listu dao slične najave, navodeći da će se upravljanje vatrogastvom sigurno vratiti pod MUP, jer se o tome razmišlja već neko vrijeme.
Kako se navodi u zahtjevu Sindikata, vatrogastvo bi unutar MUP-a trebalo dobiti i zasebno vatrogasno ravnateljstvo čiji bi čelnik bio odgovoran izravno ministru, a traži se i da pod kapu tog ravnateljstva dođu i svi zrakoplovi i helikopteri namijenjeni gašenju, koji su trenutno u sklopu Oružanih snaga Republike Hrvatske.
Povod za vraćanje vatrogasaca u MUP je očit. U tragediji na otoku Kornatu, odnosno u akciji spašavanja nesretnih gasitelja, DUZS nije uopće sudjelovao, premda je osnovna zadaća te instituci je koordinacija svih »akcidentnih« situacija, te akcija spašavanja. Inercija DUZS-a i birokratski pristup vatrogastvu, spašavanju i drugim zadaćama u kojima je brza reakcija i stalni nadzor ključan, tako su kulminirali na slučaju tragedije šibenskih gasitelja. To nam je potvrdio i jedan od glavnih aktera same akcije spašavanja, koji je koordinaciju rada više službi morao obavljati sam, bez pomoći iz DUZS-a.
Popis grijehova koji strukovne i sindikalne udruge stavljaju na teret Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prilično je velik. Goran Franković iz Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske ističe da ravnatelj DUZS-a Đuro Poldrugač već dvije godine oteže s donošenje pravilnika o pokretanju i opremi interventnih vatrogasnih postrojbi. Pravilnik postoji, ali je zastario i vatrogasci ga imaju još iz vremena dok su potpuno bili pod MUP-om.

DUZS ne ispunjava Vladine zadaće
Vlada je DUZS zadužila da vatrogasne snage i snage spašavanja osposobi za desante u požarno područje, spašavanje iz vatrenog okruženja, te prijevoz ozlijeđenih i traganje. U sklopu te zadaće, DUZS je izvjestio da je proveden tek program obuke u gašenju požara za 54 dočasnika i časnika Oružanih snaga. O civilnim vatrogascima, ni riječi. Što se tiče zaduženja da se intervencijske postrojbe dodatno opremi sustavom veza, te da se provede obuka dodatnog broja vatrogasaca, DUZS u svom izvješću napominje tek da je 358 vatrogasaca tjelesno i zdravstveno testirano, dok se sustav veze uopće ne spominje. Pritom se u Vladinom programu napominje da obuka mora obuhvaćati i uporabu helikoptera pri svim vrstama intervencija, ali DUZS je i taj dio svojih aktivnosti očito preskočio. S. ABRAMOV