SINDIKAT TRAŽI RAZGOVOR S MINISTRICOM LOVRIN ZBOG “ZABORAVLJENIH” REFERENATA

SINDIKAT TRAŽI RAZGOVOR S MINISTRICOM LOVRIN ZBOG “ZABORAVLJENIH” REFERENATA

Pravosudni službenici ministrici Lovrin zamjeraju zbog činjenice da se Ministarstvo pravosuđa nije izborilo za priznanje specifičnosti radnih mjesta u pravosuđu
Pravosudni službenici ministrici Lovrin zamjeraju zbog činjenice da se Ministarstvo pravosuđa nije izborilo za priznanje specifičnosti radnih mjesta u pravosuđu

(SDLSN, 23. travnja) Odbor pravosuđa Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zatražio je danas hitan prijam predstavnika Sindikata kod ministrice pravosuđa Ane Lovrin.

Razlog tomu su “zaboravljeni” pravosudni službenici sa SSS u Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, koja predstavlja temelj za razvrstavanje u buduće platne razrede i platne stupnjeve po Zakonu o plaćama državnih službenika.

Pravosudne službenike smeta što su se ministri ostalih resora pobrinuli da njihovi zaposlenici kroz posebno nazivlje zadrže stečene koeficijente dodijeljene zbog specifičnosti radnih mjesta, poput poreznika sa SSS.

Jeste li svjesni da će takvim propustom i nezainteresiranošću Ministarstva pravosuđa za sudbinu sudskih službenika npr. ovlašteni zemljišnoknjižni referent III. vrste s današnjim koeficijentom 1,10 biti razvrstan u platni stupanj s početnim koeficijentom 0,90, te će mu za dostizanje postojećeg koeficijenta jedva dostajati cijeli životni radni vijek?

Znate li da će, s druge strane poreznik sa sadašnjim koeficijentom od 1,07 biti razvrstan u platni stupanj s početnim koeficijentom od 1,02?”, pitaju u svom dopisu pravosudni službenici ministricu Lovrin i dodaju: “Kad Vi, kao i brojni drugi ministri i ministrice pravosuđa, odete na drugi dužnosnički položaj ili u političku mirovinu mi ćemo i dalje ostati nezamjenljivim dijelom hrvatskog pravosuđa i još jednom dokazati da ministri dolaze i odlaze, a pravosudni službenici ostaju i nastavljaju raditi svoj posao.

Da parafraziramo onu vojničku da je pobjeda osigurana tek kad vojnička čizma stupi na tlo poslije zračne, tenkovske i topničke bitke – sudski postupak može početi ili završiti tek kad sudski službenik zaprimi, zapiše tijek sudskog postupka, napiše i otpremi sudsku presudu.

U Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi specifična radna mjesta pravosudnih službenika sa SSS svedena su na najnižu opću potkategoriju referenta, za razliku od poreznika, carinika, matičara ili stražara u Saboru
U Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi specifična radna mjesta pravosudnih službenika sa SSS svedena su na najnižu opću potkategoriju referenta, za razliku od poreznika, carinika, matičara ili stražara u Saboru

Za Odbor pravosuđa SDLSN neshvatljivo je da sustav s 10.000 zaposlenih nije u stanju osigurati prepoznavanje specifičnih radnih mjesta i njihovo adekvatno razvrstavanje u novi platni sustav.

Na kraju, pravosudni službenici poručuju svojoj ministrici kako, zajedno s ostalim državnim službenicima i namještenicima, ne namjeravaju prepustiti volji državnih dužnosnika da nakon toplog obroka službenicima ukinu još jednu stečevinu kolektivnog pregovaranja – pravo na dodatak za minuli rad.

Službenici u pravosuđu najbolje znaju kako izgleda minuli rad sudske zapisničarke nakon 20 i više godina sjedenja za pisaćim strojem tijekom višesatnih sudskih rasprava ili službenica sudskih kancela koje na svojim leđima prenose tone i tone sudskih spisa.

Ako ih predlagatelj Zakona o plaćama želi za njihov posao nagraditi oduzimanjem dodatka od 0,5 posto po godini staža i zamijeniti ga sustavom promicanja putem ocjenjivanja, temeljem kojeg je će opet proći najgore oni na najniže rangiranim i plaćenim radnim mjestima, onda mu poručujemo: “Ne hvala!“.

Pročitajte još…

SINDIKAT TRAŽI RAZGOVOR S MINISTRICOM PRAVOSUĐA O KOEFICIJENTIMA PRAVOSUDNIH SLUŽBENIKA

hina_logo

ZAGREB, 23. travnja 2007. (Hina) –  Odbor pravosuđa Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas hitan prijem kod ministrice pravosuđa Ane Lovrin, priopćeno je iz sindikata.
Razlog su “zaboravljeni” pravosudni službenici sa srednjom stručnom spremom (SSS) u Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi, koja predstavlja temelj za razvrstavanje u buduće platne razrede i platne stupnjeve po Zakonu o plaćama državnih službenika.
Pravosudne službenike smeta što su se ministri ostalih resora pobrinuli da njihovi zaposlenici kroz posebno nazivlje zadrže stečene koeficijente dodijeljene zbog specifičnosti radnih mjesta, poput poreznika sa SSS-om.

Ana_LovrinnU Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u državnoj službi specifična radna mjesta pravosudnih službenika sa SSS-om svedena su na najnižu opću potkategoriju referenta, za razliku od poreznika, carinika, matičara ili stražara u Saboru.
Neshvatljivo je da sustav s 10.000 zaposlenih nije u stanju osigurati prepoznavanje specifičnih radnih mjesta i njihovo adekvatno razvrstavanje u novi platni sustav, ističe sindikat.
Pravosudni službenici poručuju svojoj ministrici kako ne namjeravaju prepustiti volji državnih dužnosnika da im nakon toplog obroka ukinu još jednu stečevinu kolektivnog pregovaranja – pravo na dodatak za minuli rad.
Oni najbolje znaju kako izgleda minuli rad sudske zapisničarke nakon 20 i više godina sjedenja za pisaćim strojem tijekom višesatnih sudskih rasprava ili službenica sudskih kancelarija koje na svojim leđima prenose tone i tone sudskih spisa, kaže se u priopćenju.

Lovrin_prijam_HRT230407