SINDIKAT TRAŽI UTVRĐIVANJE KOEFICIJENATA PROFESIONALNIH VATROGASACA

SINDIKAT TRAŽI UTVRĐIVANJE KOEFICIJENATA PROFESIONALNIH VATROGASACA

hina_logo

ZAGREB, 11. travnja 2007. (Hina) –  Iako je u tijeku izrada Zakona o plaćama državnih službenika i Zakona o plaćama u javnim službama, nijednim od ta dva propisa ne planira se obuhvatiti radna mjesta profesionalnih vatrogasaca u javnim vatrogasnim postrojbama (JVP), upozorio je danas Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika.

Magdic_ured180Budući da pitanje koeficijenata složenosti poslova za profesionalne vatrogasce u JVP-u od njihova izlaska iz sustava MUP-a nije jednoobrazno riješeno, to stvara poteškoće pri izradi minimalnog financijskog standarda, kao i praktično nepostojanje minimalnih plaća, koje se uređuju prema različitim osnovicama, koeficijentima i dodacima na posebne uvjete rada, ističe sindikat u priopćenju.
Zbog toga poslodavci često isplaćuju vatrogascima plaću manju od propisane minimalnim financijskim standardom, pa  sindikat mora voditi brojne i nepotrebne sudske sporove.
Odbor profesionalnih vatrogasaca stoga traži da se utvrde početni koeficijenti profesionalnih vatrogasaca i dodaci za posebne uvjete rada, kao jednoobrazna polazna osnova za utvrđivanje minimalnog financijskog standarda.
Banski_dvori_vatraMinimalni financijski standard bio bi u visini prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike i, ovisno o financijskim mogućnostima gradova kao osnivača JVP-a, nadograđivao kroz posebne kolektivne ugovore između konkretnog grada i JVP-a.
Budući da su propisi o kojima je riječ u završnoj fazi pripreme za donošenje, sindikat predlaže žurno usvajanje zaključaka i njihovu realizaciju u idućih mjesec dana, jer će inače pitanje minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca i dalje biti neriješeno, a oni sami prepušteni samovolji gradskih čelnika.
Ako se to pitanje ne riješi, Odbor profesionalnih vatrogasaca razmotrit će mogućnost da prije početka požarne sezone organizira prosvjed kojim bi mjerodavna tijela i javnost upozorio na neodrživost stanja, kaže se u priopćenju.

Pročitajte još…