Sindikat traži zaustavljanje ovrhe plaća državnih službenika u hrvatskom Podunavlju

Sindikat traži zaustavljanje ovrhe plaća državnih službenika u hrvatskom Podunavlju

hina_logo

ZAGREB, 25. rujna 2008. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je danas od Vlade hitno zaustavljanje ovrha nad trećinom plaće državnih službenika u hrvatskom Podunavlju, u predmetu protuovrhe za sudskim putem naplaćeno potraživanje uvećanja plaće od 50 posto za rad na području od posebne državne skrbi.

stopSmatramo nedopustivim poigravanje pravnog sustava s državnim službenicima koji su se vratili u hrvatsko Podunavlje kako bi obavljali državnu službu, koji im čas priznaje, a čas ne priznaje pravo na uvećanje plaće zasnovano na činjenici da se gradovi poput Iloka i Vukovara nalaze na području od posebne državne skrbi, stoji u priopćenju sindikata.

Žalosno je što je za takvo stanje kriva najviša sudska instanca u Hrvatskoj – Vrhovni sud, koja je u tri godine zauzela dva različita stajališta o statusu hrvatskog Podunavlja kao područja od posebne državne skrbi u odnosu na pravo državnih i javnih službenika na uvećanje plaće od 50 posto.

Sindikat smatra nedopustivim da službenici koji su se vratili na reintegrirano područje budu kažnjeni zbog nemara Vlade koja hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u odgovarajuću skupinu područja od posebne državne skrbi.

Sindikat stoga s tim u vezi ponovno zahtijeva hitni sastanak s predstavnicima Vlade i sudbene vlasti u Uredu za socijalno partnerstvo.

vsrh_HRT250908Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske smatra nedopustivim poigravanje pravnog sustava s državnim službenicima koji su se vratili u hrvatsko Podunavlje kako bi obavljali državnu službu, koji im čas priznaje, a čas ne priznaje pravo na uvećanje plaće zasnovano na činjenici da se gradovi poput Iloka i Vukovara nalaze na području od posebne državne skrbi, stoji u priopćenju sindikata, a prenosi Hina.

Taj sindikat je zatražio od Vlade hitno zaustavljanje ovrha nad trećinom plaće državnih službenika u hrvatskom Podunavlju, u predmetu protuovrhe za sudskim putem naplaćeno potraživanje uvećanja plaće od 50 posto za rad na području od posebne državne skrbi.

Sindikat smatra nedopustivim da službenici koji su se vratili na reintegrirano područje budu kažnjeni zbog nemara Vlade koja hrvatsko Podunavlje nije razvrstala u odgovarajuću skupinu područja od posebne državne skrbi. S tim u svezi, sindikat ponovno zahtijeva hitni sastanak s predstavnicima Vlade i sudbene vlasti u Uredu za socijalno partnerstvo.

SINDIKAT PROTIV OVRHA PLAĆA SLUŽBENIKA U PODUNAVLJU

Otvoreni_radio_znakSindikat državnih službenika i namještenika zatražio je od Vlade hitno zaustavljanje ovrha nad trećinom plaće državnih službenika u hrvatskom Podunavlju. Nedopustivim ocjenjuju poigravanje pravnog sustava s državnim službenicima koji su se vratili u hrvatsko Podunavlje kako bi obavljali državnu službu, a koji im čas priznaje, a čas ne priznaje pravo na uvećanje plaće. Oni su po odluci Vrhovnog suda iz 2004. ostvarili pravo na 50%-tno povećanje plaća, ali im je odlukom istog suda dvije godine kasnije to pravo poništeno i sad moraju vratiti i isplaćeni novac i zatezne kamate.
Objavljeno:  25.9.2008 13:22:47