SINDIKAT UPOZORAVA NA OPASNOST OD BLOKADE RAČUNA JAVNIH VATROGASNIH POSTROJBI

SINDIKAT UPOZORAVA NA OPASNOST OD BLOKADE RAČUNA JAVNIH VATROGASNIH POSTROJBI

hina_logo

 

 

 ZAGREB, 1. lipnja 2004. (Hina) –  Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika upozorio je danas na opasnost od blokade računa javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) temeljem ovršnih presuda za božićnicu i dara za djecu za 2000. godinu. Ovih je dana Županijski sud u Čakovcu potvrdio presudu tamošnjeg Općinskog suda u vezi isplate božićnice za 2000. godinu za pripadnike JVP-a grada Čakovca, kaže se u sindikalnom priopćenju. Kako se JVP Čakovec u cijelosti financira iz državnog proračuna, presudom je dovedeno u pitanje njegovo funkcioniranje, budući da se isplata utuženog iznosa može provesti jedino ovrhom. To može dovesti do blokade računa vatrogasne postrojbe, a sredstva za isplatu prava iz kolektivnog ugovora mogu se isplatiti jedino na uštrb plaća i materijalnih troškova JVP-a.

Ova lijepa umjetnička slika zgrade vatrogasne postrojbe JVP Grada Čakovca intelektualno je vlasništvo tvrtke NoLabel IT koja uređuje njihovu web stranicu.
Ova lijepa umjetnička slika zgrade vatrogasne postrojbe JVP Grada Čakovca intelektualno je vlasništvo tvrtke NoLabel IT koja uređuje njihovu web stranicu.

Na sastanku održanom u Uredu za socijalno partnerstvo 1. travnja, kojem su prisustvovali predstavnici MUP-a, Ministarstva financija i sindikata, zaključeno je da jedinice lokalne samouprave trebaju osigurati sredstva za isplatu sudskih presuda, a ta sredstva mogu naknadno potraživati od Ministarstva financija.
Ministarstvo bi stoga trebalo obavijestiti JVP-e o mogućnosti refundiranja troškova za isplatu prava iz kolektivnog ugovora, te osigurati hitnu refundaciju kako se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje vatrogasnog sustava, ističe se u priopćenju.
Sindikat upozorava da je posljednje poskupljenje goriva narušilo spremnost JVP-a za ljetnu požarnu sezonu, jer vatrogasne postrojbe na gorivo troše i do 80 posto sredstava namijenjenih materijalnim troškovima.
Cijena benzina super 98 u prosincu 1999. godine iznosila je 4,53 kune, a dizel goriva 3,77 kuna. U svibnju ove godine za benzin super 98 treba platiti 7,86 kuna, a za dizel gorivo 5,78 kuna.
Sredstva koja država osigurava za plaće i materijalne troškove vatrogastva 1999. godine su iznosila 237 milijuna kuna, a isti iznos osiguran je i ove godine kad za gorivo treba utrošiti 80 posto više sredstava i uz jednu novu vatrogasnu postrojbu, JVP Metković.
Sindikat također tvrdi da na stavci MUP-a za popravak vatrogasnih vozila trenutno nema ni lipe, pa vatrogasci stoga neće moći računati na vozila koja su tehnički neispravna.
(Hina) pp/xmd ymd