SINDIKAT: Vlada mora propisati minimalne plaće i dodatke na uvjete rada za profesionalne vatrogasce!

SINDIKAT: Vlada mora propisati minimalne plaće i dodatke na uvjete rada za profesionalne vatrogasce!

Rijeka221105_vatrogasci3(SDLSN, 23. studenoga) Jučerašnja pogibija vatrogasca Ede Surine iz Javne vatrogasne postrojbe Rijeka prigodom intervencije i teške povrede trojice njegovih kolega, ponovno su aktualizirali pitanje uvjeta rada profesionalnih vatrogasaca.

Riječ je o visokorizičnoj profesiji u kojoj se prigodom interencije vatrogasci nalaze u procijepu između potrebe hitne zaštite ljudi i imovine i zaustavljanja ili ograničavanja širenja ugroze od vatre, eksplozije ili trovanja otrovnim tvarima i skrbi za vlastitu sigurnost, koju redovito stvaljaju u drugi plan.

Visokorizična intervencija u Rijeci, ali i mnoge druge koje svakodenvno poduzimaju vatrogasci diljem Hrvatske, pokazala je s kakvim se opasnostima suočavaju profesionalni vatrogasci na svome poslu.

No pri tome svi profesionalni vatrogasci ne uživaju prava koja su zagarantirana npr. administrativnim referentima u sustavu zdravstva ili čistačicama u sustavu socijalne skrbi, kojima je Vlada, odnosno njihova resorna ministarstva, priznala dodatke na posebne uvjete rada.

Naprotiv, profesionalni vatrogasci nemaju zagarantirane minimalne plaće ni dodatke na uvjete rada, već to isključivo ovisi o dobroj volji gradova kao osnivača javnih vatrogasnih postrojbi.

A kako to izgleda u stvarnosti najbolje ilustrira slučaj JVP Grada Krapine, čijim su profesionalnim vatrogascima plaće u nekoliko navrata smanjivane voljom gradskih vlasti do konačnih 50%, a o dodacima na posebne uvjete rada mogu samo sanjati.

No bolje nije ni u mnogim drugim profesionalnim vatrogasnim postrojbama, budući da mnogi gradovi svoje zaštitnike od požara doživljavaju kao nepotreban balast i gutače novca koji bi se bolje mogao usmjeriti u izgradnju nogometnog stadiona lokalnog drugoligaša ili kakav drugi  projekt kojim se kupuju glasovi birača.

Zbog činjenice da usprkos postojanju minimalnih financijskih standarda za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, kojima je utvrđen minimalni iznos za plaću svakog pojedinog vatrogasca u državnom proračunu, još uvijek ne postoje jedinstveni minimalni koeficijenti kojima bi se utvrdila složenost poslova pojedinih radnih mjesta u vatrogastvu, kao ni jedinstveni dodaci za posebne uvjete rada.

Prijedlog koeficijenata i dodataka na posebne uvjete rada za profesionalne vatrogasce Vlada je odbila, ali je zato priznala posebne uvjete rada čistačicama i administrativnom osoblju u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi
Prijedlog koeficijenata i dodataka na posebne uvjete rada za profesionalne vatrogasce Vlada je odbila, ali je zato priznala posebne uvjete rada čistačicama i administrativnom osoblju u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi

Rijeka221105_vatrogasci_dod

Sindikat je stoga još proljetos Vladi predložio da u uredbe o koeficijentima i poslovima s posebnim uvjetima rada uvrsti i profesionalne vatrogasce u javnim vatrogasnim postrojbama, budući da se minimalna sredstava za financiranje vatrogastva ionako osiguravaju iz državnog proračuna, a na njih se primjenjuje i Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

Nažalost, Vlada prijedlog Sindikata nije prihvatila.

To znači da bi i vatrogasci u gradovima koji u njima vide nepotreban proračunski rashod ili naprosto nemaju dovoljno vlastitih sredstava za poboljšanje njihovog položaja, mogli računati na plaću u skladu s opasnostima svoje profesije.

Nažalost, čak i u Gradu Rijeci koji je položaj svojih vatrogasaca regulirao kvalitetnim kolektivnim ugovorom, ne mogu se izbjeći tragedije poput jučerašnje.

Čistačica u sustavu socijalne skrbi ili zdravstvu ima dodatak na posebne uvjete rada od najmanje 3 odnosno 5%
Čistačica u sustavu socijalne skrbi ili zdravstvu ima dodatak na posebne uvjete rada od najmanje 3 odnosno 5%

Međutim, postavlja se pitanje mjerila po kojima Vlada jednim proračunskim korisnicima priznaje dodatke na posebne uvjete rada, a drugima ne.

Tko to u Vladi uvjete rada u kojima rade čistačice i administrativno osoblje u javnim službama vrednuje više od uvjeta rada kojima su izloženi vatrogasci pri intervencijama ili zaključuje jednaku policu osiguranja za sve proračunske korisnike, uključujući profesionalne vatrogasce, premda samo vatrogasci iskaću iz helikoptera pri dolasku na “posao” i gledaju smrti u oči pri rješavanju svojih “predmeta”.

Stoga Odbor profesionalnih vatrogasaca traži od Vlade da u uredbe o koeficijentima i dodacima na posebne uvjete rada uvrsti radna mjesta profesionalnih vatrogasaca za koja se osiguravaju sredstva iz državnog proračuna i vatrogascima konačno omogući da se bave zaštitom ljudi, imovine i vlastitom sigurnošću u obavljanju svog posla, umjesto vođenja sudskih sporova radi zaštite radnih prava.

Pročitajte još…

SINDIKAT TRAŽI PROPISIVANJE MINIMALNIH PLAĆA I DODATAKA NA UVJETE RADA ZA VATROGASCE

hina_logo

ZAGREB, 23. studenog 2005. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je danas da Vlada propiše zajamčene minimalne plaće i dodatke na uvjete rada profesionalnim vatrogascima.
NL_Rijeka221105_vatrogasciJučerašnja pogibija vatrogasca Ede Surine iz  Rijeke i teške povrede trojice njegovih kolega još jedno pokazuju da se radi o visokorizičnoj profesiji, ističe sindikat u priopćenju.
Unatoč tome svi profesionalni vatrogasci ne uživaju prava poput administrativnih referenata u zdravstvu ili čistačica u sustavu socijalne skrbi kojima je Vlada, odnosno resorna ministarstva, priznala dodatke na posebne uvjete rada.
Vatrogasci nemaju ni zajamčene minimalne plaće ni dodatke na uvjete rada, već to isključivo ovisi o dobroj volji gradova kao osnivača javnih vatrogasnih postrojbi, upozorava sindikat.
Tako su profesionalnim vatrogascima Krapine  voljom gradskih vlasti plaće smanjene za 50 posto, a o dodacima na posebne uvjete rada mogu samo sanjati. Bolje nije ni u mnogim drugim vatrogasnim postrojbama.
Sindikat je stoga još proljetos Vladi predložio da u uredbe o koeficijentima i poslovima s posebnim uvjetima rada uvrsti i profesionalne vatrogasce u javnim vatrogasnim postrojbama, no Vlada to nije prihvatila.
Postavlja se pitanje mjerila po kojima Vlada jednim proračunskim korisnicima priznaje dodatke na posebne uvjete rada, a drugima ne, kaže se u priopćenju.
(Hina) pp/xmd ymd

HRT_Surina231105