SINDIKAT ZAPOSLENIH U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ UPRAVI POTVRDIO POVEĆANJE OSNOVICE PLAĆA ZA 5,77 POSTO

SINDIKAT ZAPOSLENIH U ZAGREBAČKOJ GRADSKOJ UPRAVI POTVRDIO POVEĆANJE OSNOVICE PLAĆA ZA 5,77 POSTO

hina_logo

ZAGREB, 16. ožujka 2004. (Hina) –  Sindikalni povjerenik podružnice Sindikata gradske uprave Grada Zagreba, koji djeluje pri Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika, Ivan Katalenić danas je potvrdio da je osnovica plaće zaposlenih u zagrebačkoj gradskoj upravi porasla 5,77 posto. Pregovore o povećanju osnovice smo počeli krajem prošle godine, a trajali su puna tri mjeseca, rekao je Katalenić Hini u telefonskom razgovoru.  Napomenuo je zagrebbbda su na sastanku krajem siječnja 2004. povjerenici sindikata zaposlenih u kulturi i predškolstvu pristali na takvo povećanje osnovice koje je predložio vođa pregovaračkog tima, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, dok je Sindikat gradske uprave to odbio. “Takvu ponudu smo odbili jer smo je smatrali premalenom”, rekao je Katalenić i napomenuo da se u nastavku pregovora “nisu pomakli” pa je zatražen postupak mirenja kome je pristupio i poslodavac, da bi nakraju, na drugom pokušaju mirenja, 10. ožujka morali pristati na povećanje osnovice od 5,77 posto.
Osnovica plaće zaposlenih u gradskoj upravi porast će s 2600 na 2750 kuna i to od 1. siječnja ove godine, rekao je.
Ustvrdio je kako im Grad po potpisanom Kolektivnom ugovoru koji je na snazi od 1. prosinca 1998. i danas duguje razliku s obzirom da od tada nije povećavao osnovicu plaće zaposlenima u gradskoj upravi ni za jednu lipu. Svjesni situacije u gradu i državi tražili smo minimalno povećanje od 10 posto, koje nismo dobili jer smo u svom zahtjevu ostali usamljeni, naveo je.
“Kod nas je osnovica veća, ali je koeficjent mali, dok su kod gradskih tvrtki koeficjenti veći tako da osnovica nije stvarno mjerilo visine plaće”, napomenuo je dodajući da su po podacima s kojima on raspolaže plaće u gradskoj upravi zapravo manje nego plaće u mnogim trgovačkim društvima.
Ukazao je i na nesrazmjer u regresu jer trgovačka društva imaju regres od 1950 kuna, a u gradskoj upravi je lani iznosio jedva 1000 kuna, a slično je i s božićnicom koja je u trgovačkim društvima 1.950, a u gradskoj upravi 800 kuna.
(Hina) xbdj ysšh