Sindikat zbog plaća traži pomoć Josipovića

ZAKONSKO REZANJE VLADA NA ZAHTJEV SDLSN-a OVLASTILA MINISTRA RADA ZA MIRENJE
Sindikat zbog plaća traži pomoć Josipovića

Radi se o krajnje zabrinjavajućoj situaciji u kojoj izvršna vlast jedno dogovara sa socijalnim partnerima, a zatim to derogira zakonima, navodi službenički sindikat u obraćanju Josipoviću

nl_logo180810(NOVI LIST, 14. ožujka 2014.) ZAGREB » Vlada je u četvrtak na telefonskoj sjednici imenovala Miranda Mrsića, ministra rada i morivnskog sustava za svog predstavnika u postupku mirenja sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). Istvoremeno je Vlada dala i suglasnost na prijedlog sindikata da miriteljica u sporu bude Danica Lisičar.

sindikat_nl140314Službenički sindikat je prije tri dana zatražio od Vlade da se provede mirenje jer je Vlada u Sabor uputila zakon o uskrati prava na uvećanje plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža koji bi se primjenjivao od travnja do konca godine.
Zakonom o uskrati bili bi pogođeni stariji radnici, oni s 20 i više godina staža koji će ostati bez uvećanja plaće za 4, 8 i 10 posto. To je jednostrano zadiranje u kolektivni ugovor, upozorio je službenički sindikat koji je podsjetio i kako se Vlada kolektivnim ugovorom za službenike obvezala da u slučaju nemogućnosti ispunjenja njegovih odredbi neće posezati za jednostranim rješenjima, već će pregovarati sa socijalnim partnerima.
SDLSN je jučer uputio i pismo Ivi Josipoviću, predsjedniku države tražeći da primi predstavnike sindikata na razgovor kako bi ga informirali o svojim stajalištima vezanim uz Zakon o uskrati i pomogli u postizanju objektivnog uvida u moguće posljedice zakonskog suspendiranja prava iz kolektivnih ugovora.
“Radi se o krajnje zabrinjavajućoj situaciji u kojoj izvršna vlast jedno dogovara sa socijalnim partnerima, a zatim to derogira zakonima, a da prethodno nije iskoristila instrumente socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, odnosno izmjena i dopuna kolektivnih ugovora. Time se narušava pravni poredak, dogovoreni socijalni mir i dobra praksa socijalnog dijaloga u nepovoljnim gospodarskim okolnostima«, među ostalim piše SDLSN Josipoviću. Informiraju ga, među ostalim, kako su se sindikati državnih službi posljednjim dodatkom Kolektivnom ugovoru odrekli određenih materijalnih prava ne samo u ovoj već i naredne dvije godine. Sindikat podsjeća i kako gospodarska kriza u kojoj se nalazimo nije prolazna elementarna nepogoda koja opravdava privremeno suspendiranje pravnog poretka, već dugogodišnje trajno stanje »u kojem je previše zakona, mjera i rješenja donijeto po hitnom i nedemokratskom postupku, kojim se narušavaju dostignuti pravni standardi”. G. GALIĆ