Sindikat zbog smanjivanja prava Duspari prijeti i tužbom

GRADSKA UPRAVA U SLAVONSKOM BRODU BEZ KOLEKTIVNOG UGOVORA
Sindikat zbog smanjivanja prava Duspari prijeti i tužbom

samardzic_nada_gs280509SLAVONSKI BROD – Već gotovo punih godinu dana otkako je istekao stari kolektivni ugovor, Grad, tj. gradonačelnik dr. Mirko Duspara i povjerenica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika u gradskoj upravi Nada Samardžić-Tomas nikako da potpišu novi. Još duže neuspješno pregovaraju o nekim detaljima, ali nikako da približe, a kamoli usuglase stavove.
Nakon što su dijelu zaposlenika novom sistematizacijom od lani značajno pala primanja, iako to nije stvar kolektivnog ugovora, ne možemo pristati na bitno smanjivanje nekih materijalnih prava za sve zaposlene, tim više što se radi o pravima koje ima većina naših kolega u drugim sličnim gradovima, kaže Nada Samardžić-Tomas. Primjerice, gradonačelnik ne prihvaća posebni dodatak na radni staž od četiri, osam ili deset posto, ovisno o dužini staža, nadalje, prosječnu plaću kao pomoć zaposlenicima koji su na gs_logo290509bolovanju duže od tri mjeseca ne prihvaća kao obvezu, nego kao mogućnost, a za jubilarne nagrade nam kao osnovicu za obračun nudi fiksnih 1.800 kuna, umjesto prosječne hrvatske brutto-plaće. Gradonačelnik Duspara pak kaže:
Prijedlog Kolektivnog ugovora čeka samo na potpis Sindikata, a ne vidim posebnog razloga da to ne učine, kaže Duspara. Dodatak na staž ostaje im kao što je i bio, pomoć duspara_gs280509_okvirza duže bolovanje treba razmotriti od slučaja do slučaja, a ne da je dobiju i oni koji na bolovanje odu zbog sukoba sa mnom ili sa svojim šefom, kao pojedinci koji su si naštimali bolovanja od godinu i više dana. A kad su u pitanju jubilarne nagrade, nije točno da nudimo osnovicu od 1.800, nego od 3.000 kuna. No Sindikat je, uz potporu zagrebačke središnjice koja Duspari prijeti i tužbom, s upravom u sporu i zbog načina na koji im se plaće isplaćuju od lipnja 2008. Do kraja prošle godine o tomu je Poglavarstvo odlučivalo svakog mjeseca posebno, da bi u siječnju ove godine donijeli Pravilnik o radu. Kako je taj akt Sindikatu uručen tek 6. ožujka, tvrde da bi se još tri mjeseca od tog datuma morao primjenjivati stari Kolektivni ugovor. Z. Matičić