SINDIKAT ZNANOSTI “OPOVRGNUO” NAVODE O TAJNOM SPORAZUMU S VLADOM

SINDIKAT ZNANOSTI “OPOVRGNUO” NAVODE O TAJNOM SPORAZUMU S VLADOM

"Pojašnjenje" Sindikata znanosti o javnom karakteru neobjavljenog Sporazuma rezultiralo je neobičnim tjelesnim fenomenom kod nekih slušatelja (na slici)
“Pojašnjenje” Sindikata znanosti o javnom karakteru neobjavljenog Sporazuma rezultiralo je neobičnim tjelesnim fenomenom kod nekih slušatelja (na slici)

(SDLSN, 24. ožujka) Vilim Ribić danas je “opovrgnuo” tvrdnje SDLSN o tajnom sporazumu s Račanovom vladom o isplati potraživanja po kolektivnom ugovoru. Ribić je objasnio kako sporazum nije tajna, ali je dodao i kako ga nisu objavili zbog sindikalnih razloga, kako bi izbjegli razmirice među članstvom. Međutim, usprkos tome što dokument nigdje nije objavljen, Ribić kaže da su svi zainteresirani mogli saznati za dokument.

Iako nam nije jasno kako bi netko tko je zainteresiran mogao saznati za dokument koji nije objavljen kako za njega ne bi saznalo 4.000 članova na koje se ne odnosi, u Sindikatu znanosti valjda znaju što govore. Vjerojatno polaze od logike da za ovih 4.000 članova taj dokument ionako nije bio interesantan, pa njih nisu držali “zainteresiranima” za njegov sadržaj. Dakle, svi “zainteresirani” su “svi” članovi Sindikata minus 4.000 “nezainteresiranih” članova. Komplicirano? Nimalo ako ste “zainteresirani” član Sindikata znanosti.

Interesantno je i zašto je Vlada ovaj veliki uspjeh i konkretan doseg socijalnog dijaloga prešutila. Je li se i ona rukovodila plemenitom nakanom da ne izaziva razmirice među sindikatima?

U cvjetnjaku pitanja ubrali smo još neka. Zašto je sporazum potpisan tako kasno? Zašto na teret nove vlade?

Zanima nas i zbog čega je prošla Vlada potpisala sporazum samo sa Sindikatom znanosti i kad je to Vlada odlučila da takav sporazum ne potpiše sa SDLSN, te otkud gospodinu Ribiću ova informacija?

Ah, koliko pitanja!

SINDIKAT ZNANOSTI: VLADA ĆE U PETAK POTVRDITI SPORAZUM O ISPLATI POTRAŽIVANJA

ZAGREB, 24. ožujka 2004. (Hina) – Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je danas da će Vlada na sjednici u petak potvrditi sporazum o isplati potraživanja, koji je sindikat sklopio s bivšom Vladom lani 19. prosinca. Sporazumom su Vlada i sindikat utvrdili isplatu božićnice u neto iznosu od 3.500 kuna za 2001. i osnovicu za jubilarnu nagradu od 2.327 kuna za 2001. Isplata bi trebala biti obavljena u roku tri mjeseca. Za 4.670 članova sindikata, koji su podigli tužbe zbog kršenja prava iz kolektivnog ugovora, to ukupno iznosi 16 milijuna kuna, rekao je novinarima predsjednik Vilim_RibicVelikog vijeća sindikata Vilim Ribić. Predstavnici Sindikata znanosti nagodili su se i s novom Vladom, nakon što su u prosincu s bivšom Vladom sklopili sličan sporazum. Sporazum o nagodbi nije obvezan već članstvo može i dalje sudskim putem utjerivati svoja potraživanja, no u tom slučaju sindikat im više neće pružati savjete i usluge. Ribić je također reagirao na jučerašnji istup čelnika Sindikata državnih službenika Ivice Ihasa koji je bivšu Vladu optužio da je imala “sindikalne miljenike” jer je sa Sindikatom znanosti sklopila sporazum o isplati potraživanja, dok je nagodbu s njegovim sindikatom uporno odbijala. Ribić kaže da se bivša Vlada željela nagoditi sa svima kako bi smanjila sudske troškove, ali su ostali sindikati to odbijali jer su imali visoke odvjetničke troškove. Primjerice, samo dva sindikata imala su 130 milijuna kuna troškova odvjetničkih usluga, a Sindikat znanosti imao je troškove između 200 i 300 tisuća kuna, jer je više tužbi prikazivao kao jednu. Ribić je naglasio da se država odlučila nagoditi s njegovim sindikatom kad su sudovi počeli donositi presude u korist sindikalnog članstva, za razliku od Sindikata državnih službenika kojemu, zbog nejasnih odredbi kolektivnog ugovora, stižu negativna rješenja. Ribić je također odbacio Ihasovu optužbu da je Sindikat znanosti s bivšom Vladom sklopio tajni sporazum. Kaže da su svi zainteresirani mogli saznati za dokument, a sindikat ga nije želio objaviti kako bi se uoči referenduma o doprinosu solidarnosti izbjegle razmirice među članstvom, jer se nagodba s državom ne odnosi na 4.000 članova koji nisu podnijeli tužbe.
(Hina) xmvr ymd