SINDIKATI APELIRAJU NA GRAĐANE DA SUTRA NE KORISTE DRŽAVNE SLUŽBE

SINDIKATI APELIRAJU NA GRAĐANE DA SUTRA NE KORISTE DRŽAVNE SLUŽBE

hina_logo

ZAGREB, 27. prosinca 2005. (Hina) –  Čelnici sindikata državnih službi apeliraju na građane da sutra, 28. prosinca, ne koriste usluge tijela državne uprave jer sindikati organiziraju jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa državnih službenika i namještenika.
Četiri sindikata će štrajkati jer je Vlada odbila zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, te nije donijela uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.
Prosvjed201205_NL_zli_bubnjariNajveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto. Sindikalci mole građane za razumijevanje i strpljivost, jer štrajk nije uperen protiv njih nego protiv Vlade koja pokazuje socijalnu neosjetljivost prema državnim službenicima i namještenicima.
“Molimo građane da sutra ne dolaze na šaltere državnih službi i sudove”, rekao je Hini  predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.
Ipak, zakazane rasprave na sudovima će se održati, a pravosudna policija će obavljati osnovne aktivnosti.
Policajci i vatrogasci će i tijekom štrajka pružati hitne intervencije, tako da sigurnost građana neće doći u pitanje.
No, policijski službenici na šalterima MUP-a i na graničnim prijelazima će štrajkati, pa predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić poziva građane da sutra ne dolaze vaditi dokumente i sl., a na granicama očekuje dugačke kolone.
Carinski sindikat Hrvatske neće sudjelovati u štrajku, jer su njegovi zahtjevi puno veći od 300 kuna, ali podupire sve akcije koje bi poboljšale položaj zaposlenih u državnim službama.
Iz Sindikata vojnih službenika i namještenika uvjeravaju da obrambena sposobnost zemlje neće biti ugrožena, jer MORH mora osigurati normalno funkcioniranje Oružanih snaga usprkos štrajku, no sve što u obrambenom sustavu nije nužno, neće funkcionirati.
Sindikalci očekuju velik odaziv oko 65.000 zaposlenih u državnim službama, iako je već počeo  pritisak na zaposlene da ne sudjeluju u štrajku. Najavljuju da će protiv svakog rukovoditelja koji svojim djelatnicima bude uskraćivao pravo na štrajk podnijeti kaznenu prijavu. Vlada je u međuvremenu donijela odluku o poslovima koji se ne smiju prekidati ni tijekom štrajka, no sindikati tvrde da ta odluka ne vrijedi, pa je se neće pridržavati.
“Vlada je zakasnila jer je odluku o minimumu funkcioniranja službi tijekom štrajka trebala donijeti u postupku mirenja zajedno sa sindikatima”, kaže Ivica Ihas.
Također je odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, no sindikalci će osporiti i tu odluku, pozivajući se na presudu Ustavnog suda o zabrani diskriminacije te štrajkove liječnika i prosvjetnih djelatnika kojima je vrijeme štrajka plaćeno.
(Hina) xmd ymd

Djelatnici državnih službi sutra u štrajku

101Sindikati državnih službi očekuju masovni odaziv sutrašnjem štrajku, ispričavaju se građanima zbog mogućih neugodnosti i pozivaju ih da ne koriste usluge tijela državne uprave.
Ako odaziv štrajku bude u skladu s očekivanjem sindikata, sutra neće raditi šalteri državnih službi, a sudska ročišta bit će odgođena, osim u slučajevima kojima se bliži zastara. U štrajku sudjeluju i policijski i vojni sindikati, koji ističu da sigurnost neće biti ugrožena. Hitne policijske i vatrogasne intervencije će se obavljati, no neće raditi službenici na šalterima policijskih uprava, kao ni granični policajci, što bi moglo izazvati gužve na graničnim prijelazima.
Šef najvećeg činovničkog sindikata Ivica Ihas veli da štrajk nije uperen protiv građana nego Vlade koja pokazuje socijalnu neosjetljivost prema državnim službenicima i namještenicima. S obzirom da štrajk dolazi između Božića i Nove godine kada nema velikih poslova, Ihas očekuje da će štrajk donijeti manju štetu nego što se očekuje.
101_strajk221205Državni službenici idu u jednodnevni štrajk zbog niskih plaća i lošeg statusa. Vlada je odbila zahtjev sindikata za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna kojim bi se barem privremeno uklonilo zaostajanje njihovih plaća za plaćama javnih službi, a nije donijela ni uredbe o povećanju koeficijenata i dodacima na posebne uvjete rada.
Najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto.
“Mi ne tražimo tri posto osnovice. Tražimo samo 300 kuna s jedne strane i da se ide na korekciju koeficijenata koje smo, u krajnjoj liniji, završili u šestom i sedmom mjesecu. O osnovici ne želimo uopće razgovarati, iz prostog razloga što ona ovog trenutka ‘ne igra igru’, nego želimo korekciju koeficijenata”, kaže sindikalni šef.
Kako dalje ističe Ihas, povećanje osnovice od 3 posto jedva bi osjetili najslabije plaćeni državni službenici, a samo bi se dužnosnicima na taj način osjetno povećale plaće. Sindikalno rješenje od 300 kuna za sve činovnike pravednije je, a ne bi utjecalo na državni proračun, dodaje Ihas.
“To bi državu došlo ukupno 274 milijuna kuna za državne službenike i namještenike, što je neznatno više u odnosu na tri postotno povećanje osnovice”, zaključuje Ihas.
Vlada je odlučila da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno, no sindikalci će osporiti tu odluku, pozivajući se na presudu Ustavnog suda o zabrani diskriminacije i štrajkove liječnika i prosvjetnih djelatnika kojima je vrijeme štrajka plaćeno.

Štrajk državnih službi
Piše: Gordana Galović
Sindikati državnih službi mole građane za razumijevanje

Jutarnji_b3-logo-noviZAGREB – Predstavnici četiriju sindikata državnih službi koji danas organiziraju cjelodnevni štrajk upozorenja državnih službenika i namještenika pozivaju građane u cijeloj Hrvatskoj da ne koriste usluge državne uprave ako im to nije prijeko potrebno.

Sindikalni čelnici mole građane za strpljenje te poručuju da štrajk nije uperen protiv njih, nego protiv Vlade, koja nije uvažila sindikalne zahtjeve. Prema najavama sindikata, najvećih problema moglo bi biti na šalterima državne uprave pa sindikalci najavljuju da bi tako, primjerice, šalteri hitro.hr u najmanju ruku trebali postati sporo.hr iako bi svi zaposleni za vrijeme štrajka u potpunosti trebali prestati raditi.

Male plaće

Policija će biti na usluzi građanima za hitne intervencije, a predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić najavljuje da će štrajkati policijski službenici na šalterima MUP-a i na graničnim prijelazima pa poziva građane da odgode vađenje službenih dokumenata. Iako će se štrajk provoditi i u pravosudnim tijelima, neće se ometati već zakazane rasprave. Obrambena sigurnost zemlje također neće biti ugrožena, jer je Ministarstvo obrane dužno osigurati normalno funkcioniranje Oružanih snaga.
ne-radimoIpak, sve što u obrambenom sustavu nije nužno za sigurnost zemlje neće raditi. Prema sindikalnim najavama, danas bi trebalo štrajkati oko 50 od 65 tisuća državnih službenika i namještenika koji su nezadovoljni svojim statusom i plaćama. Četiri sindikata državnih službi, policije i vojnih službenika organizirala su štrajk nakon što je Vlada odbila njihov zahtjev za stalni mjesečni dodatak na plaće od 300 kuna svim službenicima i namještenicima, čime bi se privremeno uklonilo zaostajanje plaća za javnih službama. Iako su sindikalci uoči štrajka spustili svoj zahtjev za 150 kuna, Vlada nije pristala ni na dodatak u tom iznosu jer bi se, tvrde, takvim principom narušio sustav vrijednosti plaća.

Prema podacima sindikata, najveći broj državnih službenika i namještenika ima plaću između 2600 i 3100 kuna, odnosno 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj. Unatoč takvim plaćama, Vlada je službenicima ponudila povećanje osnovice za plaće od tri posto. Prema sindikalnim izračunima, time bi najviše profitirali državni dužnosnici koji bi dobili povišicu između 300 i 500 kuna, dok bi državni službenici prosječno dobili oko 80 kuna.

Ometanje sindikalnog djelovanja

Zbog učestalih pritisaka na štrajkaše sindikalni čelnici već su najavili i da će protiv rukovoditelja koji će uskraćivati pravo na štrajk podnijeti kaznenu prijavu zbog ometanja sindikalnog djelovanja.
– Vlada je donijela nekoliko odluka koje ćemo, ako treba, osporiti i na sudu. Prva je o neplaćanju vremena provedenog u štrajku, što jednostvano ne može proći, a druga je o opsegu poslova koji se moraju obavljati tijekom štrajka koja je donesena prekasno – upozorava predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas.