Sindikati će pravo na putne troškove braniti svim sredstvima

VLADA UKINULA NAKNADU ZA PRIJEVOZ POLICAJCIMA, A SLIČNO PRIJETI I OSTALIM DRŽAVNIM I JAVNIM SLUŽBENICIMA

Sindikati će pravo na putne troškove braniti svim sredstvima

prijevoz_nl070110

Stečena prava ne damo. Radije bih da imamo status quo, nego da se dosegnuta razina prava smanjuje, kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi

novilist_logoZAGREB – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) zatražio je “pomoć” predsjednice Vlade Jadranke Kosor kako bi se zaposlenima u MUP-u vratili oduzeti putni troškovi. U Službeničkom sindikatu boje se kako će se praksa primijenjena na službenicima MUP-a proširiti i na svih 65 tisuća zaposlenih službenika i namještenika. No, s obzirom na najave Vlade slično rezanje troškova prijevoza moglo bi zadesiti i javne službe, odnosno ukupno 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama.
Zdravstvo je u ovu godinu ušlo otvarajući pregovore o novom Kolektivnom ugovoru za tu djelatnost. Ozbiljniji razgovori trebali bi krenuti za 15-tak dana. Za sada nitko službeno nije spominjao mogućnost rezanja putnih troškova, a sindikati poručuju kako će stečena prava braniti. – Radije bih da imamo status quo, nego da se dosegnuta razina prava smanjuje, veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.
prijevoz_nl070110_okvir– Mi stečena prava ne damo, kategorična je Avberšek. Jednako razmišljaju i u ostalim sindikatima javnih i državnih službi. U sustavu obrazovanja, slično kao i u MUP-u, ima puno međumjesnog putovanja zaposlenih. Međutim, misli li poslodavac “kresati” troškove prijevoza radnika, morat će sa sindikatima u kolektivne pregovore.
Sredinom prosinca prošle godine kolektivni ugovor za zaposlene u srednjim školama i učeničkim domovima aneksom je produžen za godinu dana, dok se u osnovnom školstvu kolektivni ugovor koji je istekao prije nekoliko godina primjenjuje dok god se ne potpiše novi.
– Znamo kakva je procedura mijenjanja Kolektivnog ugovora, veli Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja. I on i ostali naši sugovornici ističu kako će postojeća prava, a tu su i putni troškovi zaposlenih, braniti svim sredstvima. U osnovnom školstvu ima i dosta zaposlenih koji ugovore imaju i s po četiri različite škole izvan mjesta stanovanja i ne može se očekivati da troškove odlaska na posao plaćaju iz vlastitog džepa.
Za razliku od ostalih u državnim i javnim službama, kolektivni ugovor na osnovu kojeg su zaposlenima u MUP-u skresani putni troškovi, nešto je “labaviji” pa je nedorečenost dokumenta iskorištena za uštede na račun radničkog džepa. No, to bi mogao biti prvi korak najavljenog rezanja materijalnih prava svih zaposlenih u državnim i javnim službama u ovoj godini. “Mi smo vaše najave doživjeli kao najavu mogućeg predmeta socijalnog dijaloga, odnosno budućih kolektivnih pregovora. Molimo vas da 65 tisuća državnih službenika i namještenika obavijestite namjeravate li s njihovim sindikalnim predstavnicima pregovarati o ovim stavkama kolektivnog ugovora ili će se Vlada pri tome služiti smicalicama i “po sitno” potkradati svoje zaposlenike “tumačeći” odredbe kolektivnog ugovora kako to njoj odgovara, a ne u duhu prava koja se njime određuju”, među ostalim premijerki piše Službenički sindikat.
Gabrijela GALIĆ