Sindikati će se u petak očitovati na Vladin prijedlog za smanjenje plaća za šest posto

Sindikati će se u petak očitovati na Vladin prijedlog za smanjenje plaća za šest posto

Predsjednica i tajnik SSZSSH Spomenka Avberšek i Dražen Managić dolaze na pregovore
Predsjednica i tajnik SSZSSH Spomenka Avberšek i Dražen Managić dolaze na pregovore

ZAGREB, 17. ožujka 2009. (Hina) – Na današnjem sastanku Vlade i sindikata javnih i državnih službi dogovoreno je da će se sindikati u petak očitovati na Vladin prijedlog kojim bi se plaće 240.000 javnih i državnih službenika vratile na razinu iz 2008. godine, odnosno smanjile za šest posto.

hina_print_logoNakon višesatnog sastanka sa čelnicima petnaest sindikata u Ministarstvu financija potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je novinarima da će Vlada sutra uputiti sindikatima prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora za javne i državne službe i Sporazuma o rastu plaća kojima se predviđa vraćanje osnovice za plaće na razinu prošle godine.

U tim izmjenama također ćemo predložiti da u trenutku kada dođe do rasta BDP-a ponovno sjednemo i razgovaramo o sudbini plaća u javnim i državnim službama, dodala je Kosor.

Ako bi sindikati pristali na Vladin prijedlog, uštedjelo bi se 1,4 milijardi kuna, kazao je ministar financija Ivan Šuker.

Istaknuo je izuzetnu važnost rebalansa proračuna za cijelu Hrvatsku, jer od toga ovisi pod kakvim će uvjetima država u travnju ili svibnju izdati svoje vrijednosne papire u inozemstvu. Vrlo je bitno izdati te vrijednosnice pod povoljnim uvjetima jer pod istim će se uvjetima zaduživati hrvatsko gospodarstvo, a to će osjetiti i građani na visini kamata, naglasio je ministar financija.

babic_hrt170309

Predstavnik sindikata Ivica Babić napomenuo je da sindikati neće ništa napraviti bez konzultacija sa širim članstvom jer ni nemaju mandat za to.

Ne radi se o nikakvom zamrzavanju nego o smanjenju plaća naših članova, upozorio je Babić dodavši kako sindikati već dugo traže uspostavljanje relativnih odnosa među plaćama i njihovo vezanje za neke pokazatelje, među kojima je i BDP.

Želimo odrediti jasne pokazatelje i sporazumno vezati plaće na te pokazatelje, a ne ostaviti rješavanje toga problema za neka buduća vremena, rekao je Babić dodavši kako bi se u tim relativnim odnosima među plaćama morali osloniti na iskustva i praksu EU.

S druge strane, Šuker tvrdi kako bi bilo najlogičnije, s obzirom na gospodarsku situaciju, da se pregovara o rastu plaća kada se steknu uvjeti, ali sukladno gospodarskim mogućnostima i fiskalnim mogućnostima državnog proračuna.