Sindikati državi: Otkazima u državnoj i javnoj upravi nećete ništa riješiti

uprava_dalje021210

Sindikati državnih i javnih službi osuđuju pokušaje da se kod građana stvori predodžba kako smanjenje broja zaposlenih, plaća i materijalnih prava u državnim i javnim službama i lokalnoj samoupravi predstavlja čarobni štapić za izlazak iz gospodarske krize. – Ne pristajemo na ulogu žrtvenog jarca. Zaposleni u javnom sektoru dijele dalje_comzabrinutost za gospodarsko stanje i budućnost Hrvatske i žele svojim radom doprinijeti izlasku iz krize, ali kroz reforme koje će za cilj imati poboljšanje kvalitete usluga, a ne isključivo fiskalni karakter. Opasnost za Hrvatsku ne predstavlja broj zaposlenih, koji se u razumnom roku, tamo gdje postoje viškovi, može smanjiti pametnom kadrovskom politikom i prirodnim odljevom, već kriza upravljanja njenim nacionalnim resursima i ljudskim potencijalima – poručuju u zajedničkom priopćenju Sindikati državnih i javnih službi NHS-a, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Sindikat Porezne uprave, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Dodaju i da brojčano manji javni sektor neće automatski i povećati kvalitetu i učinkovitost njegova servisa, ali će možda dovesti u pitanje njegovo funkcioniranje na sadašnjoj razini.

Sindikati napominju da se strukturne reforme tiču među ostalim činjenice da još uvijek nemamo javne podatke o strukturi i broju zaposlenih po resorima iako znamo kome se isplaćuju plaće, da je inflacija rukovodećih službenika u državnoj upravi uzrokovana malim plaćama i negativnom selekcijom, da državna tijela i resori, usprkos proklamiranoj depolitizaciji i profesionalizaciji, još uvijek predstavljaju postizborni plijen političkih stranaka te da nedostaje policajaca, zatvorskih čuvara, socijalnih radnika, učitelja i profesora.

– Ne namjeravamo sugerirati kako riješiti problem brodogradilišta ili gospodarstva općenito, ali držimo nekorektnim da se iz gospodarske grane koja se kroz sustav državnih potpora faktično pretvorila u državnu tvrtku dijele lekcije i otkazi ili prijeti MMF-om – poručuju službenici u pismu koje potpisuju Boris Pleša, Zdravko Lončar, Željko Stipić, Gordana Jagar i Ljubica Pilić.

One koji predlažu njihove otkaze pozivaju da građanima kažu što i kako će im ti otkazi donijeti te da li će zato imati više novca u džepovima, više mjesta u vrtićima, bolje zdravstvene usluge, manje nasilja na ulicama.

Pročitajte još…