Sindikati: Državni službenici nisu problem ove krize

otkazi_nacional251109

Uoči sutrašnje rasprave u Saboru o prijedlogu državnog proračuna za 2010. godinu oporba je zatražila privremeno financiranje uz ključne mjere za izlazak iz krize. SDP između ostalog predlaže 70 000 otkaza u državnim poduzećima i ukidanje “harača”.

plesa_hrt251109

Gost večerašnjeg Dnevnika HTV-a bio je predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

“Govoriti da su državni službenici višak dosta je paušalna ocjena i bez kvalitetne analize to je nemoguće utvrditi. Mi smo spremni na razgovore, ali nije u redu da se državni službenici neprestano nameću u ovim kriznim vremenima kao dio problema”, pojasnio je Pleša.

nacional200Sindikati spremni na dijalog

Na pitanje je li državna uprava ipak prevelika, Pleša tvrdi da se po tom pitanju treba napraviti distinkcija između državne, javne, lokalne i regionalne samouprave. “Cjelokupna javna uprava zahtjeva šire eksplikacije. Ne radi se o kupovini vremena, jer bez realnih procjena nije moguće donijeti paušalnu ocjenu. Mi smo stoga spremni za dijalog”, poručio je Pleša.

otkazi_hrt251109_naslov

plesa_hrt251109_2Zahtjev SDP-a da se otpusti 30 posto zaposlenika u državnoj upravi za Dnevnik HTV-a komentirao je predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša. Smatra da je na ovakav način govoriti o višku državnih službenika, u najmanju ruku – paušalno. Treba znati razlikovati državnu, javnu i lokalne uprave. Cjelokupna javna uprava zahtjeva širu ekspetizu, kazao je. Na pitanje jesu li sindikati spremni na dijalog odgovorio je – apsolutno.

otkazi_linic_hrt251109