SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI NAJAVILI TISKOVNU KONFERENCIJU ZBOG IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI NAJAVILI TISKOVNU KONFERENCIJU ZBOG IZMJENA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA

(SDLSN, 30. svibnja) Sindikati državnih službi održat će sutra tiskovnu konferenciju na temu: “Izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima” ili “Socijalno partnerstvo na hrvatski način”. Novinarima će se obratiti čelnici sindikata državnih službi, koji će tako izraziti svoje nezadovoljstvo činjenicom da je zakonski prijedlog koji se tiče sudbine zaposlenih u državnim službama donosi bez konzultacija sa sindikatima.

Premijeri Sanader i Račan - povezuje ih erozija službeničkih prava
Premijeri Sanader i Račan – povezuje ih erozija službeničkih prava

Međutim, razloge za nezadovoljstvo sindikati nalaze i u činjenici da se zakonom državni službenici i namještenici sve više izjednačavaju sa zaposlenicima u gospodarstvu. Nakon što su im vrijedećim zakonom ukinuti platni razredi i onemogućeno ostvarivanje karijere u državnoj službi, službenici su sada suočeni i s pojednostavljenom procedurom otkazivanja državne službe. Ironija obrazloženja zakonskog prijedloga za snižavanjem kriterija za promoviranje mladih stručnjaka u savjetnička zvanja nalazi se i u tome da mladi stručnjaci uglavnom bježe glavom bez obzira iz državne službe, jer je sigurnost isplate plaće jedino što im poslodavac može ponuditi. Tako ovih dana i jedna mlada djelatnica Ureda za socijalno partnerstvo mijenja svoje radno mjesto u državnoj službi za mjesto u jednom od sindikata. Hoće li se mladi stručnjaci privući mogućnošću lakšeg stjecanja titule savjetnika u uvjetima malih plaća, gušenja kreativnosti, nemogućnosti napredovanja u službi (da bi se popelo stepenicu više u državnom tijelu potrebno je mijenjati unutarnju sistematizaciju ministarstva ili ureda), te izvršavanja čitavog niza zaglupljujućih i ponižavajućih zadaća kao što su podnošenje dnevnih, tjednih, mjesečnih, tromjesečnih i dr. izvješća?

Mladi stručnjaci koji od državne uprave očekuju tehnologiju, potporu znanju i kreativnosti ubrzo se otrijezne kad ih dočeka obveza popunjavanja ovakvih obrazaca (dolje)
Mladi stručnjaci koji od državne uprave očekuju tehnologiju, potporu znanju i kreativnosti ubrzo se otrijezne kad ih dočeka obveza popunjavanja ovakvih obrazaca (dolje)

moderna_uprava1

Sinidikati misle da neće. To će biti moguće tek onda kad od dana prijama u državnu službu mogu oćekivati napredovanje u karijeri, zaštitu od dnevne politike u provedbi zakona i propisa, neovisno i profesionalno vodstvo na svim nepolitičkim funkcijama u državnoj upravi i dobru plaću. Može li im to ponuditi Vlada koja u sklopu PAL zajma ima zadaću smanjenja troškova državne uprave?

Na kraju, citirat ćemo predsjednika hrvatske vlade dr. Ivu Sanadera: “Ne natječimo se tko je veći Hrvat. Bit ćemo veći hrvatski ljudi ako provodimo hrvatske zakone i čuvamo nacionalne hrvatske interese, u koje spada i zaštita manjina.

Iako se ove mudre riječi tiču nacionalnih manjina, vjerujemo da i državni službenici i namještenici zaslužuju da se i kad su oni u pitanju, provode hrvatski zakoni, pa tako i Poslovnik Vlade RH, prema kojem su trebali biti upoznati sa nacrtom zakonskog prijedloga kojim im se kroji sudbina.