Sindikati državnih službi odbili prijedlog Vlade

I sindikati državnih službi odbili Vladin prijedlog da se odreknu božićnice, regresa i dara za djecu

push

ZAGREB, 12. travnja 2010. (Hina) – Sindikati državnih službi odbili su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je Vlada predložila da se u ovoj godini ne primjenjuju odredbe kolektivnog ugovora koje propisuju isplatu regresa, dara za djecu i božićnice.

hina_print_logoOčitovanje Vladi da ne prihvaćaju prijedlog dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike uputilo je pregovarački odbor sedam sindikata državnih službi – Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN), Sindikata policije Hrvatske, Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Carinskog sindikata Hrvatske, Sindikata Porezne uprave Hrvatske i Samostalnog sindikata djelatnika u zrakoplovstvu.

Iz SDLSN-a ističu kako vjeruje da se u okviru pregovora još uvijek može pronaći rješenje koje bi omogućilo postizanje nacionalnog konsenzusa o politici plaća svih kojima je država poslodavac ili vlasnik u vrijeme gospodarske krize.

Pri tome Sindikat u takvom sporazumu želi vidjeti i obveze Vlade po pitanju ušteda i racionalizacije poslovanja te shodno mogućnostima i razini ušteda razgovarati o opciji koja ne bi uključivala rezanje svih predloženih prava ili o alternativi poput one koju predlažu sindikati javnih službi, navode iz SDLSN-a.

Podsjećaju i da je u državnoj upravi već ostvarena znatna ušteda jednostranom revizijom odredbe Kolektivnog ugovora kojom se uređuje pravo na naknadu prijevoza od mjesta stanovanja do posla.

Iz SDLSN-a također podsjećaju i na činjenicu da plaće zaposlenih u državnoj upravi zaostaju za plaćama u gospodarstvu i s uračunatim materijalnim pravima te kako se solidarnost koja se od njih traži u vrijeme krize ne pokazuje u doba gospodarskog prosperiteta u vidu usklađivanja ili uspostave pariteta plaća s prosječnim plaćama u privredi.

Sindikati javnih službi krajem prošlog tjedna poslali su Vladi očitovanje u kojem odbijaju njezin prijedlog da se ove godine, zbog krize, odreknu božićnice, regresa i dara za djecu.

Na sastanku održanom 25. ožujka potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker predložio je sindikatima javnih i državnih službi da ove godine odustanu od isplate božićnice, regresa i dara za djecu, čime bi se uštedjelo 640 milijuna kuna.

Najavio je da će Vlada isto predložiti sindikatima u državnim tvrtkama i tvrtkama iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju.

pregovori_pd120410

Sindikati državnih službi odbili su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je Vlada predložila da se u 2010. i odredbe kolektivnog ugovora koje propisuju isplatu regresa, dara za djecu i božićnice ne primjenjuju, priopćeno je iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

pd_logo_noviSDLSN vjeruje da se u okviru pregovora još uvijek može pronaći rješenje koje bi omogućilo postizanje nacionalnog konsenzusa o politici plaća svih kojima je država poslodavac ili vlasnik u vrijeme gospodarske krize, stoji u priopćenju. Pri tome Sindikat u takvom sporazumu želi vidjeti i obveze Vlade po pitanju ušteda i racionalizacije poslovanja te shodno mogućnostima i razini ušteda razgovarati o opciji koja ne bi uključivala rezanje svih predloženih prava ili alternativi poput one koju predlažu sindikati javnih službi.

Sindikat podsjeća i da je u državnoj upravi već ostvarena znatna ušteda jednostranom revizijom odredbe Kolektivnog ugovora kojom se uređuje pravo na naknadu prijevoza od mjesta stanovanja do posla.

Tumačenjem Zajedničke komisije, u kojoj poslodavac trenutno ima prevagu zbog pozicije predsjedavajućeg komisije, dijelu zaposlenih koji ne žive u mjestu rada uskraćeno je pravo na prijevoz od mjesta stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza i u mjestu rada te im se priznaje isključivo trošak međumjesnog prijevoza, kaže se dalje u priopćenju.

Također, SDLSN podsjeća da plaće zaposlenih u državnoj upravi zaostaju za plaćama u gospodarstvu i s uračunatim materijalnim pravima te kako se solidarnost koja se od njih traži u vrijeme krize ne pokazuje u doba gospodarskog prosperiteta u vidu usklađivanja ili uspostave pariteta plaća s prosječnim plaćama u privredi. (pd)

Sindikati državnih službi odbili prijedlog Vlade

sdlsn_www220(SDLSN, 12. travnja 2010.) Sindikati državnih službi odbili su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike kojim je Vlada predložila da se u 2010. godini odredbe kolektivnog ugovora koje propisuju isplatu regresa, dara za djecu i božićnice ne primjenjuju.
SDLSN vjeruje da se u okviru pregovora još uvijek može pronaći rješenje koje bi omogućilo postizanje nacionalnog konsenzusa o politici plaća svih kojima je država poslodavac ili vlasnik u vrijeme gospodarske krize.
Pri tome Sindikat u takvom sporazumu želi vidjeti i obveze Vlade po pitanju ušteda i racionalizacije poslovanja te shodno mogućnostima i razini ušteda razgovarati o opciji negotiations200koja ne bi uključivala rezanje svih predloženih prava ili alternativi poput one koju predlažu sindikati javnih službi i podsjeća da je u državnoj upravi već ostvarena znatna ušteda jednostranom revizijom odredbe Kolektivnog ugovora kojom se uređuje pravo na naknadu prijevoza od mjesta stanovanja do posla.
Tumačenjem Zajedničke komisije, u kojoj poslodavac trenutno ima prevagu zbog pozicije predsjedavajućeg komisije, dijelu zaposlenih koji ne žive u mjestu rada uskraćeno je pravo na prijevoz od mjesta stanovanja do stanice međumjesnog prijevoza i u mjestu rada te im se priznaje isključivo trošak međumjesnog prijevoza.
Također, SDLSN još jednom podsjeća na činjenicu da plaće zaposlenih u državnoj upravi zaostaju za plaćama u gospodarstvu i s uračunatim materijalnim pravima te kako se solidarnost koja se od njih traži u vrijeme krize ne pokazuje u doba gospodarskog prosperiteta u vidu usklađivanja ili uspostave pariteta plaća s prosječnim plaćama u privredi.

Pročitajte još…