SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI: Šuker se vratio – zašto pregovori ne počinju?

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI: Šuker se vratio – zašto pregovori ne počinju?

(SDLSN, 29. rujna) Kad su 15. rujna odgođeni za taj dan dogovoreni pregovori Vlade i sindikata državnih službi zbog službenog puta ministra financija Ivana Šukera, sindikatima je upućena obavijest da se novi termin sastanka najavljuje poslije 25. rujna.

Iako je svaki dan poslije 25. rujna mogući dan novog sastanka, sindikati su ipak očekivali da bi se to moglo i trebalo desiti tijekom mjeseca rujna, ali da se to neće dogoditi u ovom već eventualno u mjesecu listopadu danas je sve izvjesnije.

Voditelj Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi Ivica Ihas stoga od Vlade traži sazivanje sastanka tijekom idućeg tjedna.

Račanova Vlada, za razliku od poštara, državnim i javnim službenicima nije priznala pravo na topli obrok ne bi li im plaću održala na dotadašnjoj razini. Hoće li Sanaderova Vlada službenicima priznati da imaju želudac?
Račanova Vlada, za razliku od poštara, državnim i javnim službenicima nije priznala pravo na topli obrok ne bi li im plaću održala na dotadašnjoj razini. Hoće li Sanaderova Vlada službenicima priznati da imaju želudac?

Vlada i sindikati trebali bi pregovarati o prijedlogu povećanja osnovice za plaće proračunskih korisnika od 5 posto, načelima i načinu ujednačavanju plaća zaposlenih u državnim službama s plaćama javnih službenika u Zakonu o plaćama u državnoj službi, iznosu materijalnih prava (dar za djecu, božićnica, regres, osnovica za jubilarne nagrade), ali i dodatku za prehranu čije je  ponovno uvođenje SDLSN zatražio nakon njegova izbacivanja iz kolektivnog ugovora za vrijeme koalicijske Vlade.

Istovremeno dok je proračunskim korisnicima u javnim i državnim službama smanjivala stečena prava, Račanova Vlada ugovorila je dodatak za prehranu u kolektivnom ugovoru za Hrvatske pošte u iznosu od 540 kuna, smatrajući valjda da službenici ionako trebaju stegnuti remen.

Za razliku od sindikata javnih službi SDLSN prijedlog Vlade o povećanju osnovice od 5 posto nije ocijenio neumjesnim, već ga smatra dobrom osnovom za pregovore i o njemu će pregovarati i procjenjivati ga u paketu s ostalim zahtjevima pregovaračkog odbora sindikata državnih službi.

Pročitajte još…

SINDIKATI DRŽAVNIH SLUŽBI TRAŽE OD VLADE SAZIVANJE PREGOVORA O PLAĆAMA TIJEKOM IDUĆEG TJEDNA

hina_logo

ZAGREB, 29. rujna 2006. (Hina) –  Voditelj Pregovaračkog odbora sindikata državnih službi Ivica Ihas zatražio je od Vlade sazivanje pregovora o plaćama tijekom idućeg tjedna, priopćio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika.
Sindikat podsjeća da su pregovori već odgođeni 15. rujna, zbog službenog puta ministra financija Ivana Šukera, a novi termin sastanka najavljen je  poslije 25. rujna.

Suker_RTLVlada i sindikati državnih službi trebali bi pregovarati o Vladinu prijedlogu povećanja osnovice za plaće za pet posto, načelima i načinu ujednačavanja plaća zaposlenih u državnim službama s plaćama javnih službenika, iznosu materijalnih prava (dar za djecu, božićnica, regres, osnovica za jubilarne nagrade).
Također bi, na zahtjev Sindikata državnih službenika i namještenika, trebali razgovarati o ponovnom uvođenju dodatka za prehranu, koji je bivša Vlada Ivice Račana izbacila iz kolektivnog ugovora, dok je istovremeno ugovorila dodatak za prehranu u kolektivnom ugovoru za Hrvatske pošte u iznosu od 540 kuna.
Za razliku od sindikata javnih službi, Sindikat državnih službenika Vladin prijedlog povećanja osnovice za pet posto smatra dobrom osnovom za pregovore, te će o njemu pregovarati u paketu s ostalim zahtjevima pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, kaže se u priopćenju.