Sindikati državnih službi: Vlada nas opet ignorira!

plesa_vj130312

Prijedlog izmjene zakona, koji se tiče statusa državnih službenika, otići će u saborsku proceduru, a da sindikati nisu imali prilike izreći i jednu primjedbu ili drugačiji prijedlog. “Ovo sada je dva koraka natrag u odnosu na razinu dijaloga koji smo imali”, rekao je Boris Pleše

LJUBINKA MARKOVIĆ

Sindikati državnih službi opet se ljute na Vladu. Ovaj put razlog je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim službenicima, koji je Vlada na sjednici u četvrtak usvojila bez konzultacije sa sindikatima. Prijedlog izmjene zakona, koji se tiče statusa državnih službenika, otići će u saborsku proceduru, a da sindikati nisu imali prilike izreći i jednu primjedbu ili drugačiji prijedlog.

vjesnik240“Neugodno sam iznenađen. To je socijalni monolog, a ne dijalog. S Vladom uopće nema socijalnog dijaloga, uglavnom komuniciramo preko medija. S HDZ-ovom vladom smo se svađali, ali smo barem komunicirali. Ovo sada je dva koraka natrag u odnosu na razinu dijaloga koji smo imali”, ističe Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Vlada je sindikatima, doduše, poslala Prijedlog izmjene Zakona o državnim službenicima prije dva tjedna na očitovanje, ali im je dala rok od jedan dan. Pregovarački odbor nekoliko sindikata državnih službenika, policije, zaposlenika MUP-a, Porezne uprave i Carine tada su odbili da se o tako važnom zakonu očituju u roku od 24 sata, jer se nemaju kada konzultirati s članstvom.

Pisali su i otvoreno pismo premijeru te tražili primjereniji rok za očitovanje. Otada ih nitko iz Vlade nije zvao na sastanak gdje bi zajedno pročešljali predložene izmjene zakona, nego je Vlada, ni ne trepnuvši, naprosto usvojila izmjene zakona na zadnjoj sjednici.

plesa_okvir_vj130312Sindikati traže od Vlade da ih više ne zaobilazi u pripremi zakona i drugih propisa koji utječu na položaj državnih službenika i namještenika. Podsjećaju da je prema sporazumu o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave, koji obvezuje i ovu vladu, te kolektivnom ugovoru Vlada dužna uključiti sindikate u pripremu zakonskih prijedloga.

Da su imali priliku razgovarati s predstavnicima Vlade o predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima, sindikati bi se usprotivili dvjema odredbama koje smatraju neprihvatljivim, barem dok Vlada ne pojasni zašto ih predlaže.

Vladin prijedlog da državni službenik može biti premješten u tijela lokalne i područne samouprave te javnu službu sindikati smatraju pokušajem manipulacije sa zaposlenima te načinom da se zbrinu podobni kadrovi. Nekoga bi se, naime, moglo premjestiti iz državne službe u općinu ili čak školu ili bolnicu. I to bez natječaja, a samo na osnovi sporazuma čelnika službi. Na isti način bi se ljudi premještali iz lokalne samouprave i javnih službi u tijela državne vlasti.

Sindikati se također protive izmjeni odredbe koja se odnosi na sindikalnog povjerenika, jer zadire u slobodu sindikalnog organiziranja. “Svojim prijedlogom Vlada pokušava skinuti imunitet sindikalnog povjerenika, koji je sada uređen kolektivnim ugovorom. Ona to želi ubaciti i u zakon, no ako ta odredba ispadne iz kolektivnog ugovora, po zakonu će se moći ukinuti zaštita sindikalnog povjerenika kad se tko sjeti”, prigovara Boris Pleše.

Pleše ističe kako ne želi vjerovati da ih Vlada zaobilazi pri kreiranju zakona zbog inata. Vjerojatno je, kaže, riječ o nesnalaženju, no sindikati to neće dugo trpjeti. Ipak, nekih pomaka ima. U ponedjeljak su pozvani na sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava gdje bi trebali razgovarati o tome zašto nema socijalnog dijaloga te o načinu buduće suradnje.