Sindikati i Vlada bez dogovora

Sindikati i Vlada bez dogovora

sindikati_hrt020712

(HRT, 2. srpnja 2012.) Završen je drugi krug pregovora sindikata s Vladom o njezinim prijedlozima smanjivanja prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe. No dogovora nema.

hrt_logo170512Vlada je međutim sada spremna odgoditi primjenu smanjenja koeficijenta na minuli rad s 0,5 na 0,3 posto do kraja ove godine, no i dalje ostaje pri tome da se isplata božićnice i regresa zamrzne kao i da se smanji iznos domaće dnevnice sa 170 na 150 kuna. Sindikati oko predloženih mjera još nemaju jedinstveno stajalište. Pregovori se nastavljaju u srijedu.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek odmah je odgovorila da taj sindikat ne pristaje ni na kakvo smanjivanje naknade za minuli rad jer je to zadiranje u plaće, a da je o svemu drugom taj sindikat spreman pregovarati.

Vlada također ostaje pri svojem prijedlogu o stavljanju izvan snage sporazuma koji su sindikati sklopili s prethodnom Vladom o podizanju plaće s 1. siječnjem 2013. kao i o prosvjetnom dodatku od 1. srpnja ove godine kojim bi plaće u prosvjeti trebalo podići za 2,4 posto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić pak upozorava da se taj sporazum nema potrebe, a i ne može otkazati jer u sebi ima odredbe o reviziji, a potom i arbitraži ako nepovoljna gospodarska situacija determinira nemogućnost njegova ispunjavanja. Sindikati stoga, kako je rekao, neće pristati na njegovo otkazivanje.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako sindikati smatraju da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjivanja naknade za minuli rad učinila mali ustupak sindikatima te kako sindikati očekuju da će Vlada razmisliti o kompenzacijama za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta.

vlada_hrt020712

Kako je pojasnio, to znači da bi odustajanje sindikata od prava iz TKU-a bilo tretirano kao pozajmica koju bi u dobrim vremenima trebalo vratiti.

Bude li rast BDP-a najmanje jedan posto u dva uzastopna tromjesečja, Vlada je spremna pregovarati o vraćanju nekim materijalnih prava, dodao je ministar Mrsić. Mrsić podsjeća da je Vladi za trošak zaposlenih u javnim službama ove godine na raspolaganju proračunskih 21,6 milijardi kuna te da Vlada ne smije probiti to ograničenje jer bi u pitanje došlo ispunjavanje proračuna i kreditni rejting.

Ministar je ujedno najavio iste kriterije i za javna poduzeća te reviziju plaća u agencijama.