Sindikati javnih i državnih službenika bez dogovora s Vladom

Sindikati javnih i državnih službenika bez dogovora s Vladom

broken_handshake390

ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) – Predstavnici Sindikata javnih i državnih službenika ni danas nisu uspjeli naći zajednički jezik s predstavnicima Vlade na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, u još jednom pokušaju da se izbore za napuštanje politike rezanja plaća i mjera štednje Vlade.

hina_logo122013Na sastanku su uz predstavnike sindikata javnih i državnih službi koji su u socijalnom sporu s Vladom sudjelovali ministar financija Slavko Linić, ministar rada i mirovinskog sustav Mirando Mrsić, ministar uprave Arsen Bauk te njihovi pomoćnici.
“Nismo dobili potrebna jamstva”, izjavio je Vilim Ribić nakon sastanka. “Ministar Mirano Mrsić želio je razjediniti sindikate i potencirati razlike, a to nisu pregovori dobronamjernih partnera, nisu u dobroj vjeri”, rekao je Ribić.
Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama, te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih . Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima, te izmjene Zakona o reprezentativnosti.
Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić smatra da su javni i državni službenici već dovoljno toga dali i da ih se više ne bi trebalo dirati. “Javni i državni službenici su ionako potplaćeni, pa prema tome želimo pismenu garanciju da nas se više neće dirati”, kazao je Jagić nakon sastanka, dodavši da je štrajk krajnja mjera.
Po njegovim riječima očekuje se da će Vlada u roku dva dana dostaviti sindikatima zaključke sa današnjeg sastanka nakon kojeg će sindikata odlučiti o daljnjim koracima i akcijama.
Glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić istaknula je da su sindikati koju su u socijalnom sporu ostali pri stajalištu da će nastaviti zajednički nastupati.
Predstavnici Vlade nisu željeli davati nikakve službene izjave nakon sastanka.
Predstavnici sindikata javnih i državnih službenika o detaljima pregovora s Vladom izvijestit će na sutrašnjoj konferenciji za novinare koja će se održati u Šumarskom domu u 10,30 sati.