Sindikati javnih i državnih službi ne prihvaćaju Vladin prijedlog o rastu plaća za tri posto

Sindikati javnih i državnih službi ne prihvaćaju Vladin prijedlog o rastu plaća za tri posto

hina_sdlsn390

ZAGREB, 24. studenog 2008. (Hina/SDLSN) – Sindikati javnih i državnih službi ne prihvaćaju Vladin prijedlog o rastu plaća za tri posto u drugoj polovici iduće godine, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika 15 sindikata.

Sindikati su odbili prijedlog koji im je prošle srijede iznijela potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor da se zbog gospodarske krize odreknu povećanja plaća za šest posto od Nove godine.

Vlada_zamrz_Sanader2_191108

Po Vladinu prijedlogu, plaće oko 220.000 zaposlenih u javnim i državnim službama ne bi rasle u prvih šest mjeseci, a od 1. srpnja porasle bi za tri posto. Vlada i sindikati bi u rujnu počeli nove pregovore u kojima bi na temelju analize stanja u državi u prvih osam mjeseci dogovorili rast plaća u 2010., 2011. i 2012.

sds_prijedlog241108Sindikati trebaju Vladi na novom sastanku iznijeti svoj prijedlog, no oko toga se danas nisu uspjeli dogovoriti.

Dio sindikata ne odustaje od porasta plaća za šest posto od 1. siječnja, pri čemu su spremni nakon šest mjeseci pregovarati s Vladom o utvrđivanju cijene rada u javnim i državnim službama, koja bi se vezala uz rast plaća u privredi.

Radi se o prijedlogu sindikata državnih službi po kojem bi se uvećana osnovica u iznosu od 5.415,37 kuna dovela u paritet s prosječnom plaćom u RH (sada 7.489 kuna).

Osnovica bi se time definirala kao odgovarajući udjel u prosječnoj plaći u RH i međuovisno vezala s njom na način da bi pad, stagnacija ili rast prosječne plaće značio pad, stagnaciju ili rast osnovice za izračun plaće u jednakom omjeru.

Po ovom prijedlogu, nakon proteka turističke sezone i procjene stanja gospodarstva, socijalni partneri pristupili bi utvrđivanju politike plaća u 2010., 2011. i 2012. godini s ciljem dogovaranja rasta osnovice kojim bi se postiglo da plaća službenika početnika s VSS iznosi prosječnu plaću u RH i njenog daljnjeg paritetnog vezanja za prosječnu plaću u RH.

Prema mišljenju sindikata državnih službi, ovakva “plivajuća” osnovica značila bi da državni službenici i namještenici solidarno dijele posljedice gospodarskih kretanja o kojima ovisi prosječna plaća svih zaposlenih u RH.

Drugi dio sindikata pristao bi na zamrzavanje plaća za prvih šest mjeseci, ako bi plaće od 1. srpnja porasle za šest posto a Vlada pristala pregovarati o utvrđivanju cijene rada u odnosu na rast plaća u privredi.

Novi sastanak pregovaračkih timova Vlade i sindikata javnih i državnih službi trebao bi se održati u srijedu, 26. studenog.

Pročitajte još…

PRORAČUN Nastavlja se lomljenje sindikata da pristanu na zamrzavanje plaća
Sindikalisti razjedinjeni, ekonomisti podržavaju Vladu

Autor Lj. Gatarić, R. Kovačević Barišić

sanader_vl241108

Kako će sutra nastupiti sindikati državnih i javnih službi u nastavku pregovora o zamrzavanju plaća, neizvjesno je jer su se jučer razišli suprotstavljenih stavova. Dio ih ne odustaje od 6-postotnog povećanja plaća (državni službenici, zdravstvo, kultura, vl_logosocijalna skrb) s tim da žele svoju osnovicu za plaće vezati uz prosječnu plaću u RH. Dio pak pristao bi na zamrzavanje u prvom polugodištu 2009. (liječnici, učitelji, nastavnici, profesori), ali da im u srpnju plaće dostignu visinu plaća u privredi.

Nitko od njih ne prihvaća Vladin prijedlog o zamrzavanju plaća prvih šest mjeseci i onda tri posto povećanja u drugom dijelu 2009. godine. Protuprijedloge će usklađivati u svojim redovima, ali očito pred Vladinim pregovaračima u srijedu neće sjesti jednoglasni. Međusobno se slažu samo u tome da im je neprihvatljivo obrazloženje ministra Šukera kako se dosad štedjelo po resorima. Nabrojena su područja i iznosi ušteda, ali nije jasno – u odnosu na što?!

Ministarstva šute
Zanimljivo je da ni ministarstva redom nisu htjela komentirati čega su se odrekla. Neslužbeno su poručivali kako Šukerovi podaci po resorima ionako nisu službena varijanta.

Većina ekonomista mišljenja je da premijer s razlogom ‘lomi’ sindikate i pritišće na plaće jer u osnovi nema puno izbora.

– Gospodarstvo je naglo usporilo u drugom dijelu godine, pa je pitanje hoće li se 2009. ostvariti planirana stopa rasta od 2 posto – upozorava Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke. U tom bi slučaju pod znak pitanja došla čak i dostignuta razina prava.

– Hrvatsko je gospodarstvo lošim gospodarenjem i za uvoz poticajnim tečajem kune nakupilo takve dugove da smo ranjivi na zahtjeve vjerovnika – komentira dr. Đuro Njavro, koji dodaje da je zamrzavanje plaća nužno i zbog toga jer su premijerove ruke vezane koalicijskim dogovorima.

– Ako se ide na zamrzavanje malom čovjeku, morala bi biti prisutna i neka barem simbolična smanjenja visokoplaćenima – ističe Njavro. – Problem je Hrvatske golema i neučinkovita administracija te goleme svote koje se godinama bacaju, primjerice, na brodogradnju bez suvislog plana kako tu industriju postaviti na noge.

U poljoprivredi bi se s manje novca, ali više pameti moglo napraviti znatno više nego sada i prilično brzo i jednostavno uštedjeti više od milijardu kuna na godinu – upozorava Njavro.

Siva ekonomija
Spusti li se osobna potrošnja na samo 1 – 2 posto rasta, kao jedini rezervoar za punjenje proračuna ostaje siva ekonomija. Hrvatska bi i inače, zbog pristupanja EU, sivu ekonomiju morala uključiti u BDP, zbog čega će njegova vrijednost porasti oko 14 posto. Međutim, Stojić objašnjava da ta činjenica neće bitnije popraviti sliku državnih financija jer je udio sive ekonomije već uključen u fiskalni deficit prema metodologiji esa 95.