Sindikati javnih službi čekaju odluku Vlade

place_vj250309

ZAGREB – Nakon pregovora s Vladom Sindikat državnih službi oglasio se u ponedjeljak priopćenjem, dok je Sindikat javnih službi održao konferenciju za novinare. I jedni i drugi objasnili su razloge svojeg postupanja u pregovorima s Vladom.
Sindikat državnih službi je ustvrdio da je potpisivanjem sporazuma o povratku na osnovicu za plaće iz 2008. godine, što znači šestpostotno smanjenje plaća, izabrao manje zlo nastojeći izbjeći još gore posljedice po svoje članstvo. Dodaju da je nepopustljivost u zahtjevu da se plaće ne smanjuju mogla državne službenike stajati mnogo većega gubitka, jer je Vlada prijetila otkazivanjem kolektivnog ugovora. Naknada Vjesnik_logoza prijevoz, regres, božićnica, dar za djecu, pomoć za rođenje djeteta, pomoć za bolovanje dulje od 90 dana, pomoć za lijekove, uvećanje koeficijenta s obzirom na duljinu staža ostvarenog u državnim tijelima od četiri, osam i 10 posto, naknade za pasivno dežurstvo, jubilarne nagrade i otpremnine također uvećavaju primanja zaposlenih i predstavljaju instrument kojim sindikati kompenziraju izostanak sustavne politike plaća i drugim sredstvima povećavaju službeničke plaće. Sindikat naglašava da nisu htjeli preuzeti ni rizik negativnih posljedica konfrontacije s Vladom kao poslodavcem, jer nije riječ o klasičnom sukobu na relaciji sindikat – poslodavac.
U trenutku kad je Vlada smanjila plaće dužnosnicima i saborskim zastupnicima i konačno preuzela političku odgovornost za suočavanje s krizom, kad je jasno da ne postoje jednostavni mehanizmi utjecaja na plaće zaposlenih u lokalnoj samoupravi te da javnost ima ograničeno razumijevanje za sukobe onih čije plaće možda jesu male, ali i razmjerne riziku gubitka posla, Sindikat državnih službenika odlučio je igrati na sigurno.
Sindikati javnih službi poručili su u utorak Vladi da ih nikakve ucjene neće slomiti i natjerati da prihvate smanjenje plaća bez dogovora o cijeni rada 180.000 zaposlenih u javnim službama.
Poručujemo vladi: zaboravite na bilo kakve prijetnje, sindikati javnih službi su jedinstveni i nastavit će s borbom za dostojanstvo i pravednu cijenu rada svojega članstva, istaknuo je dopredsjednik Matice sindikata javnih službi Vilim Ribić.
Čelnici sindikata koji predstavljaju zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi ocijenili su da je sporazum koji su u ponedjeljak potpisali sindikati državnih službi o smanjenju plaća za šest posto pun slabosti, zbog kojih će plaće državnih službenika dodatno zaostati za plaćama u privredi. Sindikati javnih službi neće prihvatiti takvo obezvređivanje rada liječnika, medicinskih sestara, učitelja, srednjoškolskih nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika, kulturnih djelatnika i socijalnih radnika, makar im vlada prijeti jednostranim raskidom sporazuma o plaćama i kolektivnih ugovora.
Ne plaše ih, potvrdili su, ni prijetnje da će im u tom slučaju biti uskraćena isplata materijalnih prava, poput regresa, božićnice, dara za djecu i sl. Ako vlada donese tu odluku, sindikati će početi pripreme za štrajk, pri čemu će konzultirati članstvo.
Unatoč sukobu s vladom, sindikati ističu da nisu zatvorili vrata za daljnje pregovore, već je to učinila Vlada. [Hina/ K. M.]