Sindikati: Kosor nije smjela ukinuti natječaj

ds_prijam1_sd141009

Premijerka Jadranka Kosor prekršila je zakon obustavljanjem natječaja za zapošljavanje u Ministarstvu gospodarstva, poručili su u utorak iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

sd_logo-novoIz SDLSN-a napominju kako je sporni natječaj u Ministarstvu gospodarstva raspisan na temelju plana za prijam u državne službe koji je Vladin dokument.

Protivno zakonu

– Nezakonito i dnevnopolitički motivirano poništenje rezultata javnih natječaja dovodi u pitanje Zakonom o državnim službenicima propisanu proceduru prijama u državnu službu – ocjenjuju u ovom sindikatu.

ds_prijam2_sd141009U Vladi se, međutim, pozivaju na uredbu o zabrani novog zapošljavanja, iako u njoj nije precizno naznačeno odnosi li se na javne natječaje za zapošljavanje koji traju, kao ni to je li plan prijama u državnu službu stavljen izvan snage.

Prema tom planu, primjerice, Ured za državnu reviziju trebao je tijekom ove godine zaposliti deset novih revizora, Sabor devet službenika na neodređeno te još 15 na određeno vrijeme, Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova jednu osobu, Državno izborno povjerenstvo šest službenika, a Ministarstvo gospodarstva – u spornom natječaju – sedam vježbenika i savjetnika u Upravi za međunarodnu suradnju.

Plan se radi na temelju zahtjeva tijela javnih i državnih službi, a odobrava ga Vlada, uz pripadajuće mišljenje Ministarstva financija koje utvrđuje ima li u proračunu novca za predloženo novo zapošljavanje.

polancec_kosor_sd141009Nakon posljednjih promjena u Vladi, najavljena je revizija broja zaposlenih u državnoj administraciji i stvarnih kadrovskih potreba od novoformiranog Ministarstva uprave.

Od glasnogovornice Ministarstva uprave Suzane Grizelj doznajemo kako se još radi analiza cijele državne uprave.

– Nakon okončanja analize donijet će se određeni prijedlozi za budući organizacijski ustroj državne uprave – poručuju iz Ministarstva uprave, ne precizirajući kada će biti objelodanjen prijedlog reforme.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika stoji na stajalištu da se Vladina zabrana može odnositi samo na neraspisivanje novih natječaja, a ne i na suspenziju postojećih.

U svakom slučaju, i iz ovog primjera vidi se kontradiktornost Vlade u poštovanju vlastitih odluka i zakonskih propisa u odnosu na samozadani imperativ da se državna administracija ne povećava.

Na novo zapošljavanje u državnoj upravi Vladu, među ostalim, obvezuje i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina s pripadajućim podaktima. Ako bi se zabrana novog zapošljavanja, motivirana teškim stanjem u državnim financijama, protegnula na dulje razdoblje, ustavna i zakonska obveza zapošljavanja Srba i drugih nacionalnih manjina u policiji, državnoj upravi i lokalnoj administraciji ostala bi mrtvo slovo na papiru.

A poštovanje Ustavnog zakona o manjinama jedan je od važnijih kriterija za pripuštanje Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji.