Sindikati: Nema razgovora oko božićnice

DRŽAVNE I JAVNE SLUŽBE NE ŽELE SE ODREĆI SVOJIH PRAVA

Sindikati: Nema razgovora oko božićnice

novilist_logoZAGREB – Sindikati državnih i javnih službi nemaju namjeru razgovarati s Vladom o eventualnom odricanju od božićnice s ciljem da se ta sredstva usmjere u pomoć poduzećima u teškoćama. O tome za sada sa sindikatima nitko nije razgovarao, a iz dijela sustava ističu da su sredstva za božićnice osigurana. Tako su, primjerice, u sustavu zdravstva i regres i božićnica ubrojeni u limite bolnica za ovu godinu. “U limitima je sve, božićnica u zdravstvu ide”, veli Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, ističući da ima primjera bolnica u kojima se pokušalo izbjeći tu obavezu pod opravdanjem da bolnica nema novaca.
ribic_nl041209Prema mišljenju Siniše Kuhara, tajnika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, okolnosti i nisu takve da bi Vlada eventualnu želju da se božićnice ne isplate lako objasnila. Plaće u javnim poduzećima nisu smanjivane, a taj je sektor “zakačio” samo krizni porez, dok su državnim i javnim službama smanjene i plaće. Prije nekoliko mjeseci, istina, sindikati državnih i javnih službi s Vladom su razgovarali o mogućnosti smanjenja iznosa za božićnicu koji je utvrđen u iznosu od 1.250 kuna. Međutim, moguću isplatu pola tog dogovorenog iznosa, sindikati su vezivali uz smanjenje proračunskih izdvajanja za poljoprivredu, ali ta sredstva u ovoj godini nisu smanjena nego uvećana.
– Nakon što su povećali novce za poljoprivredu, o tome nema govora, veli Vilim Ribić, dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata. Sindikati upozoravaju i da ukoliko Vlada ima neke namjere vezane uz neisplatu božićnica, o tome mora razgovarati i postići sporazum. Svaka jednostrana odluka samo će proračun još više koštati jer će uslijediti tužbe.
G. Ga.