SINDIKATI: ODLUKA USTAVNOG SUDA O UKIDANJU DOPRINOSA SOLIDARNOSTI JE POLITIČKA

SINDIKATI: ODLUKA USTAVNOG SUDA O UKIDANJU DOPRINOSA SOLIDARNOSTI JE POLITIČKA

hina_logo

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) –   Šest sindikalnih središnjica smatra da je ovotjedna odluka Ustavnog suda o ukidanju doprinosa solidarnosti za nečlanove sindikata politička i nestručna te olako donesena bez ulaženja u bit problema.
To je politička, a ne stručna presuda Ustavnog suda, a iz lakoće njezina donošenja vidljiva je netrpeljivost prema radnicima i sindikatima“, izjavio je Vilim Ribić u ime koordinacije hrvatskih sindikalnih središnjica čiji su čelni ljudi danas održali konferenciju za novinare.
Početkom tjedna Ustavni sud je zauzeo stav da je obveza plaćanja doprinosa nečlanovima sindikata nametnuta kolektivnim ugovorima u suprotnosti s Ustavom zajamčenom slobodom udruživanja, te da im se bez pristanka ne može oduzimati nikakav novac, čak i ako od doprinosa imaju koristi i nečlanovi sindikata.

Sever_270505Sindikati tvrde da je Ustavni sud takvom odlukom dodatno oslabio slabi položaj radnika i sindikata. Doprinos solidarnosti naknada je za korištenje pogodnosti KU, a najveći dio tako prikupljenog novca odlazio je u fondove solidarnosti koji su služili kao socijalna pomoć najugroženijim radnicima, istaknuo je predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimir Sever.
Sindikalne središnjice najavljuju razgovore s Vladom jer je zbog ukidanja nekoliko odredbi  potrebno mijenjati Zakon o radu koji sada vrijedi samo za članove sindikata.
Savjetnica u SSSH Dušanka Mariković Drača ističe da  ZOR točno propisuje najviši iznos doprinosa, uvjete pod kojima se može primijeniti i koji se postotak radnika mora odazvati na referendum.
U obrazloženju odluke izrečena je stoga  materijalna neistina jer doprinos solidarnosti plaćaju nečlanovi sindikata samo u poduzećima gdje su na snazi kolektivni ugovori o kojima je proveden referendum na koji izlaze svi zaposlenici.
Predstavnici šest sindikalnih središnjica drže da je odluka štetna za ugled i dostojanstvo Ustavnog suda, a odgovornim za nju prije svega smatraju suca Željka Potočnjaka. (Hina) xmt yln

BABIĆ: U EUROPSKOM ZAKONODAVSTVU NEMA IZRIČITIH ODREDBI O DOPRINOSU SOLIDARNOSTI

hina_logo

ZAGREB, 27. svibnja 2005. (Hina) –  Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić nije danas željela komentirati odluku Ustavnog suda o ukidanju odredbi Zakona o radu koje se odnose na obvezu plaćanja doprinosa solidarnosti, te Babic_270505istaknula da u europskom radnom zakonodavstvu nema izričitih odredbi koje se odnose na doprinos solidarnosti.
Šest sindikalnih središnjica tu je odluku danas ocijenilo političkom a ne stručnom odlukom, koja ide na štetu radnika i sindikata.
Babić je na konferenciji za novinare rekla da ne zna hoće li se zbog odluke Ustavnog suda mijenjati Zakon o radu, ali će se on sigurno u budućnosti usklađivati s europskim smjernicama.
Dodala je da o uvođenju zakonskih odredbi o doprinosu solidarnosti postoje i različita stajališta poput onog da je uvođenje suprotno Europskoj socijalnoj povelji ili mišljenje Međunarodne organizacije rada (MOR) da je tu odredbu bolje ne unositi u zakone već rješavati putem kolektivnih ugovora, istaknula je Babić. (Hina) xmt yaz