Sindikati održali tiskovnu konferenciju zbog poništenja odluka o uvećanju plaće radi uvjeta rada u MORH i OSRH

Sindikati održali tiskovnu konferenciju zbog poništenja odluka o uvećanju plaće radi uvjeta rada u MORH i OSRH

hina_logo

SINDIKATI ZAPOSLENIH U MORH-U I OSRH-U TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZAGREB, 5. veljače 2004. (Hina) – Sindikati zaposlenih u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH)  upozorili su danas da će povući svoje predstavnika iz procesa preustroja MORH-a i prekinuti socijalni dijalog ako resorno ministarstvo ne povuče odluku kojom je poništena odluka o povećanju plaća za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da ne prihvaćaju odluku ministra obrane Berislava Rončevića kojom su protupravno poništene odluke o 15-postotnom povećanju plaća. Sindikati za takav potez ne smatraju odgovornim Rončevića već tajništvo ministarstva koje je ga je krivo informiralo pa je odluka o poništenju protuzakonita. Čelnici sindikata najavili su da će, ne poništi li ministarstvo spornu odluku, povući svoje predstavnike iz odabirnih vijeća, čime bi se prekinuo proces preustroja MORH-a, a također prijete prekidom socijalnog dijaloga.
Budući da je odluka o povećanju plaća stupila na snagu 1. siječnja, a odluka o poništenju 2. veljače, sindikati traže isplatu razlike za sve zaposlene u MORH-u i OSRH-u za jednomjesečno razdoblje. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ustvrdio je da je MORH trebao temeljem Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama donijeti odluku o povećanju plaća još prije 15 mjeseci. Stoga sindikalci razmišljaju i o pokretanju tužbi kako bi namirili potraživanja od rujna 2002., kada je odluka trebala stupiti na snagu.
Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić ustvrdio je da se 15-postotnim povećanjem plaća ne bi probio proračun. Dodao je kako bi se tim povećanjem plaća vojni službenici približili državnim službenicima čija prosječna plaća iznosi oko 4.000 kuna. (Hina) xmvr ymd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HRT_logo5. veljače – Sindikati zaposlenih u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH) upozorili su da će povući svoje predstavnike iz procesa preustroja MORH-a i prekinuti socijalni dijalog ako resorno Ministarstvo ne povuče odluku kojom je poništena odluka o povećanju plaća za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Samostalni sindikat djelatnika u zrakoplovstvu i Sindikat vojnih službenika i namještenika ustvrdili su na današnjoj konferenciji za novinare da ne prihvaćaju odluku ministra obrane Berislava Rončevića kojom su protupravno poništene odluke o

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15-postotnom povećanju plaća. Sindikati za takav potez ne smatraju odgovornim Rončevića, već tajništvo Ministarstva koje je ga je pogrešno informiralo, pa je odluka o poništenju protuzakonita. Čelnici sindikata najavili su da će, ne poništi li Ministarstvo spornu odluku, povući svoje predstavnike iz odabirnih vijeća, čime bi se prekinuo proces preustroja MORH-a, a također prijete prekidom socijalnog dijaloga. Budući da je odluka o povećanju plaća stupila na snagu 1. siječnja, a odluka o poništenju 2. veljače, sindikati traže isplatu razlike za sve zaposlene u MORH-u i OSRH-u za jednomjesečno razdoblje. Predsjednik Sindikata državnih službenika Ivica Ihas ustvrdio je da je MORH trebao na temelju Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama donijeti odluku o povećanju plaća još prije 15 mjeseci. Stoga sindikalci razmišljaju i o pokretanju tužbi kako bi namirili potraživanja od rujna 2002., kada je odluka trebala stupiti na snagu. Predsjednik Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić ustvrdio je da se 15-postotnim povećanjem plaća ne bi probio proračun. Dodao je kako bi se tim povećanjem plaća vojni službenici približili državnim službenicima, čija prosječna plaća iznosi oko 4.000 kuna. (H/zi)

RONČEVIĆ: SINDIKATI NE MOGU PREKINUTI PROCES PREUSTROJA MINISTARSTVA OBRANE

hina_logo

ZAGREB, 5. veljače 2004. (Hina) – Ministar obrane Berislav Rončević izjavio je danas da sindikati ne mogu zaustaviti proces preustroja MORH-a, komentirajući njihove najave da OLYMPUS DIGITAL CAMERAće se zbog poništenja odluke o povećanju plaća povući iz tog procesa.
Tri sindikata zaposlenih u Ministarstvu obrane (MORH) i Oružanim snagama (OSRH) upozorili su danas da će, ne odustane li ministarstvo od poništenja odluke o povećanju plaća, povući svoje predstavnike iz Odabirnih vijeća, čime bi prekinuli proces preustroja, i prekinuti socijalni dijalog. Rončević je ustvrdio da sindikati povlačenjem iz Odabirnih vijeća ne mogu zaustaviti preustroj pa će se taj proces nastaviti.
Ministar je najavio da se nakon smanjivanja broja zaposlenih kreće u financijski zahtjevniji dio preustroja, odnosno opremanje HV-a naoružanjem i vojnom opremom po standardima NATO-a. Čitav taj proces ovisit će o proračunskim mogućnostima pa se ne može reći kojom će se dinamikom provoditi, rekao je Rončević tijekom posjete hrvatskom kontingentu koji ovaj mjesec putuje u Afganistan. (Hina) xmvr/as ymd

MORH_odluke_presica_500