SINDIKATI POZIVAJU DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE NA REFERENDUM O KOLEKTIVNOM UGOVORU

SINDIKATI POZIVAJU DRŽAVNE SLUŽBENIKE I NAMJEŠTENIKE NA REFERENDUM O KOLEKTIVNOM UGOVORU

hina_logo

ZAGREB, 9. rujna 2004. (Hina) –  Sindikati državnih službi pozvali su danas državne službenike i namještenike da izađu na sindikalni referendum, koji će biti proveden od 13. do 17. rujna, i prihvate novi Kolektivni ugovor (KU).

Presica_ref1_374

Sindikati državnih službi potpisali su 1. srpnja s Vladom novi KU koji uređuje prava 55.000 državnih službenika i namještenika za iduće četiri godine, pod uvjetom da prođe na sindikalnom referendumu.
“Pozivamo zaposlene u državnim službama da podrže novi KU, jer će u suprotnom biti smanjena dosegnuta razina prava”, istaknuo je predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas u ime pet sindikata državnih službi.
Referendum će uspjeti ako mu pristupi najmanje trećina zaposlenih u državnim službama ia ko se za prihvaćanje KU izjasni natpolovična većina izašlih na referendum.
Novim KU-om osigurani su godišnji odmor do 30 radnih dana, božićnica i regres od po 1.000 kuna, dar za djecu od 400 kuna, osnovica za jubilarnu nagradu od 1.800 kuna, dnevnica i terenski dodatak od 170 kuna i naknada za odvojeni život od 1.000 kuna.

Ref_listic1

Službenicima i namještenicima s više od 20 godina staža u državnoj službi uvećani su koeficijenti za 4, 8 i 10 posto.
U KU je također ugrađen doprinos solidarnosti u iznosu od 0,65 posto neto plaće, koji će plaćati nečlanovi sindikata kao naknadu za povoljnosti koje im je svojim radom omogućio sindikat.

Presica_ref2_374

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da sindikalci očekuju uspjeh referenduma, a od Vlade da poštuje potpisani KU, kako ne bi ponovila greške prethodne Vlade. (Hina) xmd ymd