Sindikati pozvali ministre na isplatu plaće državnim službenicima

place_nl140213

Uvažavajući sve moguće razloge i ne ulazeći u njihovu analizu te pronalazak “odgovornih” za neisplatu plaća dijelu državnih službenika, pozivamo vas da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učinite sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode, stoji u pismu sindikata upućenom Liniću i Bauku.

(Novilist.hr, 14. veljače 2013.) ZAGREB – Sindikat porezne uprave Hrvatske i Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske apelirali su danas na ministra financija nl_logo180810Slavka Linića i ministra uprave Arsena Bauka da omoguće isplatu plaća državnim službenicima po starom načinu obračuna plaće, a da se s uvođenjem Centralnog obračuna plaća (COP) u državnu upravu paralelno nastavi u predstojećem razdoblju, uz kvalitetniju organizaciju i pripremu.

Uvažavajući sve moguće razloge i ne ulazeći u njihovu analizu te pronalazak “odgovornih” za neisplatu plaća dijelu državnih službenika, pozivamo vas da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učinite sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode, stoji u pismu sindikata upućenom Liniću i Bauku.Sindikati upozoravaju da je neisplatom plaća ugrožena egzistencija nekoliko tisuća obitelji koji su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama. Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo, tvrde sindikalci.

Stanje je tim neprihvatljivije jer uzrok kašnjenju nije nedostatak novca u proračunu, već nedovoljno pripremljeni i testirani sustav kojeg su državni službenici i namještenici kolateralne žrtve, ističu sindikati.

Sindikalci također mole ministre da sa državnim službenicima i njihovim sindikatima “komuniciraju izravno i uljudno, a ne putem medija”.

Ako vas je prijetnja štrajkom zbog kašnjenja plaća “isprovocirala”, imajte na umu da je riječ o sustavu u kojem 2.600 zaposlenih obavlja posao predviđen za njih 3.500, te da su zatvorski službenici u 2011. godini ostvarili 351.807 prekovremenih sati, što im daje za pravo tražiti redovitu isplatu plaće, naglašavaju sindikalci.

place_dalje140213

(Dalje.com, 14. veljače 2013.) Sindikat porezne uprave i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH pozvali su ministra Linića i ministra Bauka, da kao odgovorne osobe resora zaduženih za rad državne uprave učine sve da se plaće državnim službenicima i namještenicima isplate bez odgode. U pismu nadležnim ministarstvima, sindikati traže isplatu plaća primjenom starog načina obračuna plaće, ukoliko to trenutno novim načinom nije moguće učiniti, a da se s uvođenjem i ujednačavanjem centralnog dalje_comsustava obračuna plaća u cijeloj državnoj upravi paralelno nastavi u predstojećem razdoblju uz kvalitetniju organizaciju i pripremu.
Sindikati upozoravaju ministre kako trebaju imati na umu da je neisplatom plaće ugrožena egzistencija nekoliko tisuća obitelji te su dovedeni u ozbiljnu opasnost od ovrhe. Naime, zbog malih plaća gotovo ne postoji državni službenik koji nije kreditno opterećen i u “dužničkom ropstvu” prema bankama. Mnogi od njih neće moći podmiriti svoje obveze prema bankama, platiti režije na vrijeme, a da o osnovnim životnim potrebama i ne govorimo, dodaje se u nastavku pisma.
“Ovakvo stanje je tim neprihvatljivije jer uzrok kašnjenju nije nedostatak novca u proračunu za plaće, već nedovoljno pripremljeni i testirani sustav kojeg su državni službenici i namještenici kolateralne žrtve i koji će mnogi od nas skupo platiti. Zbog takvog nerazumljivog inzistiranja na uvođenju nečega što nije dobro pripremljeno i još čudnijeg rasporeda osjećamo se diskriminirani i ne tražimo ništa do jednako postupanje prema svima: ili svi pod sustav ili nitko, dok se ne osiguraju uvjeti za pravovremenu isplatu”, poručuju iz SDLSN-a i Sindikata porezne uprave.
Ovakvim odnosom prema građanima dolazi do bespotrebnih potpirivanja nezadovoljstva i stvaranja nesigurnosti, što nikome ne koristi, tvrde članovi sindikata i pritom se pitaju je li takav pristup možda dio Vladine politike.
Za kraj, od nadležnih resora traže da s državnim službenicima i njihovim sindikatima u ovakvim situacijama komuniciraju izravno i uljudno, a ne putem medija.

“Ukoliko Vas je prijetnja štrajkom zbog kašnjenja plaća naših sindikalnih kolega iz zatvorskog sustava “isprovocirala”, imajte na umu da je riječ o sustavu u kojem 2.600 zaposlenih obavlja posao predviđen za njih 3.500 te da su zatvorski službenici u 2011. godini ostvarili 351.807 prekovremenih sati, što im daje za pravo tražiti redovitu isplatu plaće”, poručili su sindikati prozvanim ministrima.

Pročitajte još…