Sindikati predsjedničkim kandidatima postavili četiri pitanja

Sindikati predsjedničkim kandidatima postavili četiri pitanja

Stoga bi od kandidata željeli i doznati i što oni smatraju koliko je potpisa potrebno za pokretanje referenduma, koliko se dugo trebaju skupljati, gdje se mogu skupljati…

stanic_vl181214

AUTOR: Božena Matijević

(VEČERNJI LIST, 18. prosinca 2014.) Hoćete li izaći na referendum o izdvajanju pomoćnih i tehničkih poslova u javnom sektoru i kako ćete se izjasniti? Izlaizte li na referendum o monetizaciji autocesta i kako ćete se na referendumu izjasniti? Smiju li se za vrijeme pregledavanja i prebrojavanja prikupljenih potpisa poduzimati radnje koje su u suprotnosti s ciljem koji se referendumom želi postići? Kakav je vaš stav o preispitivanju ustavnosti referendumskog pitanja nakon provedenog prikupljanja potpisa?

vl_logo170214Četiri su to pitanja koja su svim predsjedničkim kandidatima Ivi Josipoviću, Milanu Kujundžiću, Kolindi Grabar Kitarović i Ivanu Viliboru Sinčiću danas javno postavili i uputili predstavnici dviju referendumskih inicijativa i sindikalisti Željko Stipić, Mijat Stanić, Boris Pleša te Enes Ćerimagić iz Zelene Akcije.

Od onih kojima u pitanja uputili do ponedjeljka 22. prosinca očekuju jasne i precizne odgovore o kojima će onda u ponedjeljak obavijestiti sve građane. Ćerimagić je pritom, kazavši kako instituciju predsjednika vide u smislu javnog sugovornika o važnim pitanjima, postavio i dodatna pitanja jer ih zanima hoće li se predsjednički kandidati zalagati za to da se uvjeti za raspisivanje referenduma pooštre ili olakšaju.

Stoga bi od kandidata željeli i doznati i što oni smatraju koliko je potpisa potrebno za pokretanje referenduma, koliko se dugo trebaju skupljati, gdje se mogu skupljati te jesu li za to da volja građana izražena referendumom vrijedi samo godinu dana ili do novog referendumskog izjašnjavanja. Upućujući predsjedničkim kandidatima navedena pitanja čelnik sindikata Preporod Željko Stipić kazao je da su dva vrlo važna politička događaja ove godine bila upravo dvije referendumske inicijative koje su i inicirale postavljanje ovih pitanja, a to su inicijative 17 sindikata protiv outsourcinga i inicijativa “Ne damo naše autoceste”.

– U ovoj godini nitko nije uspio animirati toliko građana koliko su to uspjele ove dvije inicijative, prva u lipnju, a druga u listopadu. Prikupili smo zajedno gotovo 1,2 milijuna potpisa i mi i svi oni koji su te potpise dali imamo pravo znati, što sve predsjednički kandidati misle o ove dvije inicijative. Stoga smo i postavili vrlo konkretna pitanja i očekujemo verlo konkretne odgovore. Prvo pitanje odnosi se na 26.000 radnih mjesta i ako referendum o tome ne uspije svih tih 26.000 radnih mjesta otići će u privatne ruke i to neće biti nikakva ušteda kao što političari govore. Našom inicijativom brane se škole i bolnice kakve danas imamo, reče Stipić, ocijenivši sramotnim i nedopustivim da se tek nakon što su svi potpisi prikupljeni ide na provjeravanje ustavnosti samoga pitanja. Predstavnici inicijativa se zalažu da se referendumsko pitanje provjerava prije pokretanja prikupljanja potpisa.

Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata reče pak da se predsjednički kandidati ovih dana vrlo precizno izjašnjavaju i o ne toliko važnim pitanjima poput recimo pitanja Hrvatskog nogometnog saveza pa smatra da bi se kandidati morali i puno jasnije odrediti o ovako važnim pitanjima kao što je outsourcing i koncesija autocesta.

– Skupili smo zajedno 1,2 milijuna potpisa, a Vlada se ponaša kao da se ništa nije dogodilo, kao da im građani nisu ništa rekli niti poručili, kazao je Stanić.

Boris Pleša, čelnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika objasnio je da su svjesni ustavnih ovlasti predsjednika, no da je ipak važno da se predsjednički kandidati konkretno izjasne o postavljenim pitanjima i to kako reče iz poštovanja prema svim onim građanima koji su dali tih više od milijun potpisa jer su ti građani ujedno i njihovi potencijalni birači.

Predstavnik Zelene akcije Enes Ćerimagić kazao je da je građanima važno znati hoće li se predsjednički kandidati zalagati za zajedničko upravljanje javnim dobrima ili će se zalagati za njihovo koncesioniranje i privatiziranje. Na novinarsko pitanje kako će reagirati na odgovore predsjedničkih kandidata odnosno hoće li kandidatima ako im jasno odgovore dati jasnu podršku, Stipić je uzvratio da sindikati neće ulaziti na teren političkog pripetavanja i na osnovu odgovor ili ne odgovora kandidata nikome neće davati podršku.

Naprosto, u ponedjeljak će kad im pristignu odgovori predsjedničkih kandidata o svim pristiglim odgovorima ili ne odgovorima obavijestiti javnost koja će na temelju toga sama donijeti sud. Naime, Mijat Stanić je pojasnio kako su predstavnici sindikata i referendumskih inicijativa svjesni da među njihovim članstvom postoje ljudi raznih političkih opredijeljenja pa nikome ne žele nametati nikakve stavove.

TRAŽE OČITOVANJE PREDSJEDNIČKIH KANDIDATA
Inicijatori referenduma o autocestama i outsourcingu: Neka se kandidati jasno i nedvosmisleno očituju

Predstavnici referendumske inicijative održali su tiskovnu konferenciju

(Narod.hr, 18. prosinca 2014.) Čelnici dviju referendumskih inicijativa – “17 sindikata protiv outsourcinga” i “Ne damo naše autoceste” zatražili su u četvrtak od četvoro predsjedničkih kandidata da se do ponedjeljka, 22. prosinca, jasno i nedvosmisleno očituju hoće li izaći na referendume i kako će se na njima očitovati.

narodhr_logoTakođer su rekli kako ne žele ulaziti u političku sferu već će članstvu prepustiti da samostalno odluči o izboru predsjednika Republika i neće im davati preporuke za koga glasovati, bez obzira na odgovore kandidata.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić podsjetio je da su dvije inicijative skupile oko 1,2 milijuna potpisa građana, pa stoga misle da imaju pravo znati što o tim pitanjima misle predsjednički kandidati.

Podsjetio je da se u slučaju referenduma o zabrani outsourcinga u javnom sektoru radi o 26.000 radnih mjesta u školama, bolnicama, centrima socijalne skrbi, kulture, uredima državne uprave i zavodima koja bi, ne prođe li referendum, otišla privatnom poduzetništvu.

Kandidate se također pita za stajalište o preispitivanju ustavnosti referendumskog pitanja nakon što su prikupljeni potpisi, jer smatramo da je Ustavni sud trebao reagirati ranije, ako smatra da je ono protuustavno. Nedopustivo je da se netko stavlja iznad prikupljenih 1,2 milijuna potpisa i pravnim zavrzlama dovodi ih u pitanje, kaže Stipić.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je u ime inicijative “Ne damo naše autoceste” da su predsjedničkim kandidatima uputili pitanje jesu li za monetizaciju autocesta i smiju li se za vrijeme kontrole prikupljenih potpisa poduzimati radnje u suprotnosti s ciljem koji se referendumom želi postići.

Ustvrdio je kako je monetizacija autocesta najveća transakcija u samostalnoj Hrvatskoj koja posljedično može izazvati velike štete hrvatskim građanima i državi.

Ako se predsjednički kandidati mogu izjašnjavati o Hrvatskom nogometnom savezu s konkretnim prijedlozima, onda bi morali imati puno jasnija stajališta i o referendumskim pitanjima, drži Stanić.

Vlada se ponaša kao da se ništa nije dogodilo i nastavlja aktivnosti na monetizaciji autocesta, a time stvara dodatne troškove i otvara mogućnost za moguće plaćanje kazni u budućnosti, upozorio je Stanić.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša ocijenio je da su referendumske inicijative pokazale manjkavosti zakonske regulative, pa je tako za provjeru potpisa za referendum o zabrani outsourcinga potrebno 127 radnih dana, a DIP-u za provjeru potpisa potpore predsjedničkim kandidaturama 48 sati.

Novi prijedlog zakona o referendumu je restriktivniji od dosadašnjeg, upozorio je Pleša i dodao da će kao legalisti pričekati i poštivati odluku Ustavnog suda ma kakva ona bila.

Izrazio je zadovoljstvo što građani imaju institut neposredne demokracije, kojim mogu izraziti svoje neslaganje s odlukama političkih elita, jer svoje interese ne mogu ostvariti kroz Hrvatski sabor u kojem većina donosi odluke kakve predlaže izvršna vlast.