Sindikati pripremili obrasce za tužbu protiv Vlade

Sindikati pripremili obrasce za tužbu protiv Vlade

novilist_logoZAGREB – Već u ovoj godini sindikati državnih i javnih službi mogli bi predati prve tužbe protiv države kao poslodavca zbog jednostrane odluke o visini božićnice za 240 tisuća direktnih proračunskih korisnika. Svi članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika već dva dana sa web stranice bozicnica09_ikonasindikata mogu preuzeti svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje postupka mirenja, odnosno sudskih postupaka za isplatu neisplaćenog dijela božićnice za 2009. godinu. U već poznatoj maniri satiričnog pristupa problemima, službenički sindikat dokumentaciju je “skrio” pod ikonom “Božićnica ’09. – vrati medi 625 kuna”.
Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi od podružnica traži informacije o tome tko je i koliku božićnicu isplatio. Sve radnike koji su primili ugovoreni iznos božićnice Sindikat upozorava “da slučajno ne pristanu na dobrovoljno vraćanje dijela isplaćene božićnice”. G. Ga

Ravnatelje bolnica i dekane fakulteta Vlada stavila između čekića i nakovnja

Ministar Milinović bolnicama dijeli nagrade za Božić, a ne božićnice!

U dopisu se izvještava o iznosu “nagrade” od 625 kuna, ali se ne spominje da se toliko ima i vratiti u ustanovama koje su zaposlenima već isplatile 1250 kuna.

Autor: Romana Kovačević Barišić

milinovic_vl221209

Izvješćujete se…, poručio je ministar Milinović zdravstvenim radnicima (Foto: Patrik Macek/Pixsell)

“Izvješćujete se da je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o nagradi za božićne blagdane (božićnici) u visini od 625 kuna. Moli se postupiti prema odluci Vlade.” Dopis je vl_logo180909to koji potpisuje potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović i koji su dobile zdravstvene ustanove.

U njemu, međutim, ni riječi o vraćanju pola iznosa, premda je u petak, 18. prosinca, kada je dopis poslan, velik dio zdravstvenih radnika već primio po 1250 kuna božićnice, kako im stoji u kolektivnom ugovoru.

Tko komu vjeruje?

– Ministar nije naveo da se pola iznosa vrati jer to prema zakonu i ne može tražiti. Zanimljivo je da polovicu božićnice o kojoj je riječ naziva “nagrada”. Nagrada je nešto što se daje jednokratno, znači nema govora o drugom dijelu u ožujku – ističe Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

bozicnica09_vl221209_okvir“Tko vjeruje Vladi nek’ čeka, drugi mogu tužiti”, poručuje Sindikat državnih službenika koji je danas članovima ponudio obrasce punomoći sindikatu za pokretanje postupka mirenja (što je zakonska procedura) i u konačnici sudskih postupaka za isplatu neisplaćenog dijela božićnice za 2009. godinu.

Vlada ni danas nije imala odgovor na pitanje – kako bi oni koji su isplatili po 1250 kuna božićnice trebali vratiti pola iznosa. U Ministarstvu financija upućuju na predsjednicu Vlade jer je, kažu, “ona iskomunicirala taj dio odluke”, dok premijerka poručuje tek da je odluka jasna i da se nema što dodati.

A kako da u toj situaciji postupe ravnatelji i dekani, na čija je leđa svaljen problem, i to ne prvi put?

– Mi smo između čekića i nakovnja. Ljetos smo izgubili sudski spor na svim razinama i isplatili iz vlastitih sredstava oko 1,4 milijuna kuna upravo zbog neisplaćenih božićnica 2001. godine. I ovaj će nas put tužiti ne isplatimo li božićnice. Ako pak isplatimo više od onoga što je Vlada rekla… U utorak ćemo odlučiti kako postupiti – rekao je prof. dr. sc. Mladen Radujković, dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Neka isplati sve

Taj se fakultet u anketi Nezavisnog sindikata znanosti prethodno izjasnio da će isplatiti po 1250 kuna, da bi danas tvrdili kako još nisu isplatili ništa. Mnogi fakulteti koji imaju vlastiti priljev novca najvjerojatnije će pola božićnice namiriti iz toga fonda i tako premostiti nezavidnu situaciju. No, tu mogućnost nemaju svi. Ni HZJZ još nije isplatio ništa, poručuju, a isplatit će po 625 kuna.

Sindikalka S. Avberšek ispričava se što je navela da je HZJZ isplatio 1250 kuna, a zapravo je riječ o ZZJZ-u Grada Zagreba: – Ispričavam se ravnatelju Baklaiću i žao mi je što nije isplatio puni iznos. Očekujemo da postupi prema zakonu i to učini – poručuje S. Avberšek.