Sindikati: Spremni smo na sve ako vlast brzo ne promijeni smjer!

Sindikati: Spremni smo na sve ako vlast brzo ne promijeni smjer!

ribic_indexhr110313

Piše: Media Servis

(Index.hr, 11. ožujka 2013.) PRIJETI li aktualnoj vlasti velika sindikalna akcija koja će ju uzdrmati? Prošli tjedan po tom pitanju neki su sindikati održali tajni sastanak na kojem su se dogovarali pravci djelovanja. Je li bilo riječi i o rušenju vlasti?

indexHR_logo290612“Nismo dogovarali nikakav puč ili sindikalni državni udar”, rekao je Media servisu glavni tajnik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar, ali i dodao kako je bilo govora o rušenju vlasti.

“Razgovarali smo i o toj mogućnosti, ali na način da se to ostvari demokratskim putem, odnosno eventualnim pokretanjem referenduma za izmjenu Ustava koji bi omogućio da se raspišu prijevremeni izbori kad to zatraže građani”, ističe Kuhar.

Iako sastanak nije bio na razini sindikalnih središnjica, predsjednik Samostalnih sindikata Mladen Novosel napominje: “Svoje ćemo reći na velikom prosvjedu 1. svibnja, a ako Vlada hitno ne promjeni smjer, moguća je i organizacija generalnog štrajka”.

“I ta je isto tako opcija moguća, uz napomenu da sindikati u javnom sektoru, pogotovo u školstvu, o tome sigurno razmišljaju. Njima je to daleko lakše provesti jer, uvjetno rečeno, imaju jednog poslodavca. Ali i mi u industrijskom sektoru razmišljamo o jednom obliku generalnog štrajka, ali o tome ćemo razgovarati”, kaže Novosel.

Jedan od najglasnijih kritičara aktualne vlasti predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić također najavljuje.

“Moguć je arsenal naših akcija poput prosvjeda štrajka u petom mjeseci i to doista jakog štrajka pred kraj školske godine, naravno ako to naši članovi prihvate. A također se ozbiljno razmišlja o zahtjevima, referendumima i peticijama za prijevremene izbore”, ističe Ribić.

Da prijevremeni izbori nisu nerealna opcija, s obzirom na stanje u kojem se nalazi država, smatra i čelnik sindikata Preporod Željko Stipić. On tvrdi da će plaće ostati na razini prošlogodišnjih samo nastavnicima i učiteljima koji imaju do 10 godina radnog staža, dok će ostalima biti smanjene i do 6 posto.

“Mi znamo i da mi moramo dati svoj doprinos. Ako se ide na smanjenje plaće na 3 posto nama je neprihvatljivo da naše plaće budu smanjenje više od toga”, istaknuo je Stipić.