Sindikati traže jednaka prava civilima kao vojnicima

Sindikati traže jednaka prava civilima kao vojnicima

Civilnim zaposlenicima HV-a i MORH-a prijete otkazi zbog usklađivanja s NATO-ovim standardima

Majnaric_VL130607_374

Autor IGOR MAVRIN
OSIJEK – Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH traži da se i civilnim djelatnicima Hrvatske vojske, odnosno Ministarstva obrane omogući umirovljenje po povlaštenim uvjetima, te povećanje sadašnjih iznosa otpremnina tri do četiri puta.
Zbog reorganizacije HV-a i priprema za pristup NATO savezu bez posla u vojsci od postojećih 3771 civilnih službenika, ostat će više od dvije tisuće djelatnika. Kako je rok za preustroj vojske 2015., sindikat tu vidi priliku za omogućavanje boljih uvjeta osobama koje će napustiti HV.

vl_logo– Riječ je većinom o osobama koje su od početka bili sudionici Domovinskog rata, a kasnije su, s prestankom borbi, postali djelatnici ureda za obranu i drugih službi. Rekao bih da je u 90 posto slučajeva riječ o hrvatskim braniteljima, odnosno dragovoljcima – pojašnjava nam Vjeko Majnarić, povjerenik sindikata za pet slavonskih županija.
U Slavoniji će, procjenjuje Majnarić, od sadašnjih tisuću civilnih djelatnika bez posla ostati polovica. Prije početka reorganizacije, unazad posljednjih nekoliko godina, u pet slavonskih županija posao je izgubilo oko tisuću civila u vojsci.
– Civilni sektor u MORH-u nije zaštićen zakonima. Osobe koje su sudjelovale u kreiranju sustava 15 godina nisu nagrađene i umjesto toga ostaju bez posla i s malim otpremninama – kaže Majnarić.
Sadašnje su otpremnine 50 do 60 tisuća kuna, a u sindikatu vjeruju kako ih treba povećati na 200.000 kuna. Ministru obrane Berislavu Rončeviću još su 2005. godine uručili peticiju sa 1560 potpisa u kojoj se traži izjednačavanje u pravima s djelatnim vojnim osobama za razdoblje od 1991. do 1996. godine.
– Neki će od djelatnika za dvije do tri godine doseći uvjete za redovnu mirovinu i smatram da se njih ne treba otpuštati u ovom trenutku. Rok je za neizbježni preustroj 2015. godina i nema razloga za žurbu – zaključuje Majnarić.