Sindikati traže priznavanje prava na pomoć za rođenje djeteta zaposlenima u javnim službama

Sindikati traže priznavanje prava na pomoć za rođenje djeteta zaposlenima u javnim službama

hina_print_logoZAGREB, 12. rujna 2008. (Hina) – Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod zatražili su danas da se zaposlenima u javnim službama prizna pravo na pomoć za rođenje djeteta u iznosu od 50 posto proračunske osnovice.

Dva sindikata u priopćenju podsjećaju da je Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, koji vrijedi od 31. srpnja, zaposlenima u državnim službama priznato pravo na pomoć u slučaju rođenja djeteta u iznosu od 50 posto proračunske osnovice.

Baby_FaceKako je uvriježena praksa da se kolektivnim ugovorima na razini državnih i javnih službi propisuje jednaka razina prava, sindikati traže da se to pravo prizna i zaposlenicima javnih službi, te u tom smislu odgovarajuće izmijeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama.

Sindikati također ponovno upozoravaju na potrebu utvrđivanja sastava pregovaračkog odbora sindikata javnih službi sukladno Zakonu o radu, kao i omogućavanje potpisivanja kolektivnog ugovora svim zainteresiranim sindikatima, što u slučaju sadašnjeg TKU-a Vlada nije poštovala.

Sadašnji pregovarački odbor, tvrde Sindikat državnih službenika i Sindikat Preporod, nije rezultat dogovora svih zainteresiranih sindikata ni arbitražne odluke Gospodarsko-socijalnog vijeća, zbog čega Preporod vodi i sudski spor.

Pročitajte još…

tku_NET120908

tku_VJ120908