Sindikati u Ministarstvu financija uputili prosvjed HRT-u zbog Latinice

Sindikati u Ministarstvu financija uputili prosvjed HRT-u zbog Latinice

spuh_sdlsn_csh390

(SDLSN, 2. listopada 2008.) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikat Porezne uprave Hrvatske i Carisnki sindikat Hrvatske uputili su danas prosvjed glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije, Programskom vijeću HRT-a i uredniku emisije Latinica, zbog načina na koji je u ovoj emisiji “obrađen” rad Porezne i Carinske uprave te izrečene brojne kvalifikacije na račun rada ovih državnih tijela i službenika koji u njima rade.

sdlsn_www220Sindikati smatraju da je u emisiji “Latinica”, emitiranoj 29. rujna 2008. godine na jednostran, tendenciozan i javnoj televiziji neprimjeren način obrađena tema postupanja Porezne uprave, Područnog ureda Pazin, u predmetu ovrhe poreznog duga tvrtke HANN INVESTA d.o.o., te navodna korupcija i nepotizam u Carinskoj upravi, čime je javnosti rad ovih tijela državne uprave i u njima zaposlenih državnih službenika prikazan kao neodgovoran i nezakonit.
U emisiji su svoju stranu priče o “korupcijom i nepotizmom” prožetoj državnoj upravi bile pozvane iznijeti osobe za koje je u postupku nadzora koji provodi Porezna uprava utvrđen porezni dug od više od 2,5 milijuna kuna i podnijeta kaznena prijava za utvrđeni prekršaj, predstavnik sindikata koji u Carinskoj upravi okuplja manje od 30 zaposlenika, ali ne i predstavnici druga dva većinska sindikata, te bivša ministrica pravosuđa koja se politički pragmatično uklopila u huškački prilog koji je trebao potkrijepiti unaprijed postavljenu tezu o sprezi političkog i državnog gospodarskog reketa.

latinica_JL

Navodnim živim svjedocima i žrtvama takvog državnog aparata u emisiji je suprotstavljeno pročitano očitovanje Ministarstva financija, a da istovremeno nije pozvan njihov predstavnik, koje je trebalo državnu upravu i njene dužnosnike i službenike pokazati kao bešćutnu i impersonalnu tvorevinu, koja se krije iza službenih priopćenja, a Latinica je pri tome prikazana kao demokratski medijski prostor čije uredništvo opet pokazuje građansku hrabrost i visoku razinu istraživačkog novinarstva imenujući krivce za takvo stanje imenom i prezimenom.
Zbog toga gore navedeni sindikati koji također djeluju u Ministarstvu financija, Poreznoj i Carinskoj upravi i pri tome okupljaju oko 4.500 sindikalno organiziranih zaposlenika u ovim tijelima, prosvjeduju zbog takvog neprofesionalnog i tendencioznog prikazivanja rada tijela državne uprave i bacanja ljage na predani i profesionalni rad državnih službenika temeljem kojeg se u državni proračun slijeva više od 90 posto prihoda.
Takvu praksu paušalnog, profesionalno i etički neodgovornog novinarstva, kojom se u društvu stvara predodžba o državnoj upravi kao leglu korupcije i kriminala, a koja se gradi na neargumentiranim i nedovoljno provjerenim slučajevima notornih poreznih i gospodarskih prekršaja, istupima pojedinaca koji u cijeloj priči zastupaju isključivo vlastite ekonomske, političke i sindikalne interese, te stvarnim ali pojedinačnim slučajevima koruptivnih postupaka samih službenika, smatramo nedopustivom i društveno štetnom.

Nakon upućivanja prosvjeda tri sindikata zbog načina na koji je tretiran rad državnih službenika u emisiji Latinica, SDLSN-u se javio Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata Carine Hrvatske koji je najavio kaznenu prijavu protiv potpisnika prosvjednog pisma. Kao razlog prijave Popović navodi činjenicu da potpisnici prosvjeda nisu smjeli iznijeti broj članova NSCH, posebice stoga što se radi o netočnom podatku. Dakle, uskoro slijedi još jedna u nizu kaznenih prijava Željka Popovića...
Nakon upućivanja prosvjeda tri sindikata zbog načina na koji je tretiran rad državnih službenika u emisiji Latinica, SDLSN-u se javio Željko Popović, predsjednik Nezavisnog sindikata Carine Hrvatske koji je najavio kaznenu prijavu protiv potpisnika prosvjednog pisma. Kao razlog prijave Popović navodi činjenicu da potpisnici prosvjeda nisu smjeli iznijeti broj članova NSCH, posebice stoga što se radi o netočnom podatku. Dakle, uskoro slijedi još jedna u nizu kaznenih prijava Željka Popovića…

Posebno smo ogorčeni generalizacijom navodne krivnje koja iz takvih napisa i izjava pršti, “svi su oni isti”, jer to zaista ne stoji. Skrećemo pozornost na građanska, službenička i moralna prava državnih službenika i dužnosnika da za posljedice vođenja postupaka po službenoj dužnosti i u skladu s propisima ne budu prozivani u medijima imenom i prezimenom i izloženi javnom linču poput kriminalaca.
Sindikati koji u djeluju u Ministarstvu financija nikada neće stati u obranu stvarnih kršitelja propisa i korumpiranih službenika, makar oni bili i iz vlastitih redova, ali zbog goleme većine svojih kolega koji odgovorno i predano obavljaju svoj posao za plaću koja je uglavnom manja od plaće stranaka koje svakodnevno opslužuju ne mogu ostati ravnodušni na ovakve insinuacije i harangu protiv svih državnih službenika.
Sindikati ovime pozivaju sve građane koji znaju za konkretan slučaj korupcije, nepotizma ili nezakonitog postupanja dužnosnika i službenika da takve slučajeve prijave radi njihovog sankcioniranja mjerodavnim državnim tijelima ili ih o takvim saznanjima dokumentirano izvijeste, ali ih istovremeno molimo i od njih tražimo, a posebice kada je riječ o novinarima, da završene ili postupke tijeku ne komentiraju na zlurad i nepromišljen način, dovodeći time u pitanje moral, stručnost i zakonitost rada državnih službenika, a samo radi senzacionalizma i veće gledanosti.
Ovakvim postupcima i neodgovornim novinarstvom stvara se klima zastrašivanja i  pritiska na zaposlene u državnim inspekcijskim i carinskim službama, kojima se šalje jasna poruka kako će u slučaju ishoda službenih postupaka koji nisu po volji stranaka biti prozvani u medijima, neovisno o tome je li postupak vođen stručno, zakonito i u interesu izgradnje pravne države i općeg dobra svih građana, te da im mediji pri tome neće pružiti šansu da progovore i o drugoj strani problema.
Državne službenike koji svoj častan i odgovoran posao za državu i u njeno ime obavljaju u atmosferi medijskog linča, ali vrlo često i teškim materijalnim i socijalnim okolnostima, prilozi poput ovog iz Latinice sigurno ne ohrabruju u svakodnevnom radu.
Nadamo se da to nije i stvarni cilj – obeshrabriti državne službenike da obavljaju svoj posao, zaključuju na kraju sindikati.

Pročitajte još…