SINDIKATI U MORH I OSRH TRAŽE POSREDOVANJE PREDSJEDNIKA MESIĆA

SINDIKATI U MORH I OSRH TRAŽE POSREDOVANJE PREDSJEDNIKA MESIĆA

Mesic1(SDLSN, 25. veljače) Nakon gotovo tri godine bezuspješnih zajedničkih nastojanja Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Sindikata vojnih službenika i namještenika koji djeluju u MORH i OSRH da kroz socijalni dijalog s već trećim ministrom obrane osiguraju dodatak na uvjete rada za oko 7.000 službenika i namještenika, sindikati su se obratili za pomoć vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

Skrećemo pozornost da u državnim i javnim službama jedino zaposlenici MORH i OSRH ne uživaju pravo na dodatak na plaću zbog otežanih uvjeta rada. Apsurdno je da su povećanjem plaće s osnova posebnih uvjeta rada obuhvaćeni zaposlenici u kuhinjama, praonicama rublja ili čak analitičkim službama u zdravstvu, u kojem su npr. povećanjem od minimalnih 5% obuhvaćena sva nespecificirana radna mjesta, a da se istovremeno djelatnicima Remontnog zavoda koji nakon remonta naoružanja provjeravaju njegovu ispravnost bojnim streljivom i ispituju ispravnost raketnih sustava i naoružanja ili radnicima koji rade na poslovima ekshumacije ne priznaju otežani uvjeti rada. Neki od njih već su Vas izvijestili da svoje odgovorne zadaće više neće izvršavati u uvjetima nepriznavanja dodataka na uvjete rada.“, kaže se u pismu dvaju sindikata.

Sindikati poručuju predsjedniku: “Od Vas tražimo da spriječite daljnju prijevaru službenika i namještenika u MORH i OSRH i iskoristite svoje ovlasti vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske kako bi sve sastavnice linije subordinacije provodile svoje zadaće propisane Ustavom i Zakonom. Ako službenici i namještenici mogu ispunjavati svoje zadaće, zašto ne bi i dužnosnici?

SINDIKATI U MORH-U I OSRH-U TRAŽE POMOĆ MESIĆA

hina_logo

ZAGREB, 25. veljače 2005. (Hina) –  Dva sindikata koji djeluju u
Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) i Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) uputila su danas pismo predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću tražeći pomoć kako bi se ispunio njihov zahtjev za isplatom dodatka na uvjete rada za službenike i namještenike u MORH-u i OSRH-u.

Roncevicc_krv_180Nakon gotovo tri godine bezuspješnih nastojanja da kroz socijalni dijalog s već trećim ministrom obrane osiguraju dodatak na uvjete rada za oko 7.000 službenika i namještenika, sindikati su zatražili posredovanje Mesića, kao vrhovnog zapovjednika OSRH-a.
Skrećemo pozornost da u državnim i javnim službama jedino zaposlenici MORH-a i OSRH-a ne uživaju pravo na dodatak na plaću zbog otežanih uvjeta rada“, kaže se u pismu.
Apsurdno je da su povećanjem plaće na osnovu posebnih uvjeta rada obuhvaćeni zaposlenici u kuhinjama, praonicama rublja ili čak analitičkim službama u zdravstvu, u kojem su povećanjem od minimalnih pet posto obuhvaćena sva nespecificirana radna mjesta, a istovremeno se djelatnicima Remontnog zavoda, koji nakon remonta naoružanja provjeravaju njegovu ispravnost bojnim streljivom i ispituju ispravnost raketnih sustava i naoružanja, ili radnicima koji rade na poslovima ekshumacije, ne priznaju otežani uvjeti rada.
Neki od njih već su Vas izvijestili da svoje odgovorne zadaće više neće izvršavati u uvjetima nepriznavanja dodataka na uvjete rada“, upozoravaju Mesića sindikalci.
Sindikati od Predsjednika traže da spriječi “daljnju prijevaru” službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u te iskoristi svoje ovlasti vrhovnog zapovjednika kako bi sve sastavnice linije subordinacije provodile svoje zadaće propisane Ustavom i Zakonom. (Hina) pp/xmd ymd