SINDIKATI U MUPU ZA IZMJENE ZAKONA O POLICIJI

SINDIKATI U MUPU ZA IZMJENE ZAKONA O POLICIJI

Presica140105_1

ZAGREB, 14. siječnja 2005. (Hina, SDLSN) Na danas održanoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sindikata koji djeluju u MUP-u Sindikat policije Hrvatske (SPH)zatražio je danas da Vlada u roku 30 dana stavi u proceduru izmjene Kaznenog zakona i Zakona o policiji ili će u suprotnom pokrenuti sve dozvoljene akcije, uključujući i štrajk.

Presica140105_2Sindikat traži strože kazne za napade na policajce i omogućavanje jednostavnije uporabe vatrenog oružja.

Konferencija za novinare na kojoj su bili i predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika i Nezavisnog  sindikata djelatnika MUP-a održana je u povodu jučerašnjeg ubojstva policajca Ranka Grkovića.

Koliko nas još treba ubiti da se konačno izmjeni loše i aljkave zakone“, upitao je predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

Kao glavnog krivca za takve događaje prozvao je ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt jer nije prihvatila sindikalni zahtjev da se povećaju kazne ubojicama i napadačima na policajce. Sukrivcima smatra premijera Ivu Sanadera i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića jer nisu učinili ništa da bi se poboljšao položaj policajaca.

Presica140105_3SPH već duže vrijeme traže da se izmjenama Kaznenog zakona omogući strože kažnjavanje napada na policajce, no  upozorenja da će se ubojstva policajaca događati sve dok ih se dobro zakonski ne zaštiti nisu naišla na razumjevanje.

Izmjenama Zakona o policiji trebalo bi policijskim službenicima omogućiti jednostavniju uporabu vatrenog oružja jer se sada, zbog nejasnih zakona, trebaju suzdržavati od uporabe sredstava prisile i oružja.

Sindikalci su nezadovoljni jer im nije prihvaćena ni inicijativa zaizmjenu Zakona o prekršajima javnog reda i mira.

Apsurdno je što još važi zakon iz 1990. koji za omalovažavanje policajca predviđa kaznu od 200 kuna, dok je za nevezivanje sigurnosnim pojasom propisana kazna od 500 kuna“, rekao je Jagić.

Sindikalci također traže da se policajcima osigura zaštitna oprema i odgovarajuće oružje.

Presica140105_4Država treba odlučiti što će joj biti prioritet, a to bi trebala biti sigurnost policajaca. Treba osigurati zaštitnike da bi oni mogli štiti ostale“, dodao je predsjednik Nezavisnog sindikata MUP-a Zdravko Lončar.

Ivica Ihas, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dodao je kako ovakvoj situaciji pridonose i neki saborski zastupnici koji su se donedavno zalagali za dekriminalizaciju lakih droga, aludirajući na činjenicu da je Grkovića ubio diler droge. Ihas je dodao kako je između sindikata koji djeluju u policiji dogovoreno kako će se obitelji stradalog policijskog službenika dodijeliti pomoć iz sredstava doprinosa solidarnosti, a s preostalim potpisnicima kolektivnog ugovora razmotriti ustanovljenje posebnog fonda za pomoć stradalim državnim službenicima.